Emblem
  • Facebook: Lars Forslin
Statistik
  • Skapade trådar: 0
  • Totalt antal poster: 2
  • Uppladdade bilder: 0
  • Mottagna rockningar: 4
  • Antal prestationer: 0 av 26
Upplåsta prestationer
0%
10 senast postade inlägg
Eviga frågan om ph..
Högt pH gör ju att vissa näringsämnen blir otillgängliga för växterna, det gäller till exempel järn. Det är troligen därför som du ser en bättre tillväxt när du sätter till fosforsyra. Nu är just fosforsyra kanske inte idealiskt eftersom man vanligtvis har fullt tillräckligt med fosfor i vattnet (kommer från fodret) och fosfor och järn kan också bindas vid varandra, men då vid lågt pH, vad jag vet.
Vissa kommuner tillsätter kaustiksoda till vattnet för att få upp pH, har jag hört, då det är snällare mot vattenledningar av järn, som rostar med vid surt vatten.
Citronsyra är en svagare syra som kan vara ett alternativ, men bäst vore nog ett ytterfilter som du laddar med torvpellets. Torven ger ifrån sig svaga humussyror och sänker både pH och KH på ett balanserat sätt, dessutom gillar de flesta tropiska akvariefiskar en tillsats av torv i vattnet eftersom de är vana vid de ämnena som humussyror och tanniner från naturen.
Du kan också lägga eklöv och alkottar i vattnet, men behövs nog en hel del för att se effekt.
Köp en pH-mätare så du kan kolla ofta, finns billiga och rätt bra nu på t.ex. Amazon.
Gullranka och liknande växter
Hej,
Jag vet att tråden är gammal, men jag har börjat intressera mig för ett växtfilter eller vad det nu kallas, biofilter har jag också sett, till ett kommande akvarium som än så länge är på drömstadiet. Jag har använt principen med ett växtfilter i flera trädgårdsdammar jag byggt, och det fungerar alltid klockrent. I en sådan damm som var inomhus, i ett större växthus, hade vi vanlig kalla, Zantendeschia, och den växte och blommade fantastiskt, tror att det skulle vara den perfekta växten för vattenrening inomhus. Det finns ju mängder med färggranna hybrider nu också, som verkar bli lite mindre, men det kan ju också vara att de man ser i blomsterhandeln inte är fullvuxna.
I alla fall så tänker jag mig en större behållare med lecakulor och kanske torv i botten, ståendes på en hylla bredvid akvariet, och belyst så att den grönskar och blommar fint, växter måste ju ha ljus! Ja, man skulle förstås kunna ha växtbaljan stående vid ett fönster också, men under vinterhalvåret behövs ändå tilläggsljus om det ska växa något.
Skulle vara intressant att se din lösning om du har den kvar, vilka växter du använt och om du är nöjd med resultatet.
Artikel om kalla: http://pza.sanbi.org/zantedeschia-aethiopica
Det verkar som att det är problem med live-notiserna så de avaktiveras tillfälligt.