Ogges inhemska monster
Det här är första tråden jag skapar! (Om jag har gjort rätt)
Jag tror jag kan säga att jag är en av dom på forumet som har hållt mest svenska fiskar i akvarium. Så jag tänkte skapa en tråd där jag skriver hur de olika fisksorterna jag har haft fungerar i akvarium! Många är ju nyfiken och vill testa hålla svenska fiskar!
Jag kommer även göra lite uppdateringar om hur det går för fiskarna jag håller just nu! Säg till om ni tycker tråden är onödig.
Vissa av dessa fiskar var det väldigt längesen jag hade och har glömt bort ganska mycket info om. Jag har inte heller hållit så himla stora exemplar. Dom största jag har haft var runt 20-25cm.
Gädda (Esox Lucius): Fungerar bra i de flesta temperaturerna. Det är ganska lätt att få dom att börja äta, och sen äter dom som grisar!! Dom är ganska passiva och rör sig inte så mycket i akvariet men har väldigt fina färger.
Det kan vara krångligt att få dom att trivas i akvarium med mycket andra fiskar. Det kan få dom att bli stressade och vägra äta. Brukar mata dom med mask, småfisk, räkor och annat kött.
Abborre (Perca Fluviatilis): Har inte haft dom i akvarium på väldigt länge. Men dom fungerar bra i väldigt många temperaturer. Är väldigt lugna men kan trycka i sig eller jaga mindre fiskar vid matning. Har otroligt fina färger men brukar bli ganska ljusa i akvarium med stark belysning.
Brukade mata dom med räkor, mygglarver eller fiskyngel. Fungerar bäst i stim.
Mört (Rutilus Rutilus): Ganska skygg och lättskrämd. Kan hantera ganska höga temperaturer och fungerar bra med dom flesta fiskarna. Gillar inte flingfoder för någon konstig anledning och är ganska försiktig när dom äter.
Jag brukade mata mina med mygglarver, räkor, mask och maggot.
Id (Leuciscus Idus): En väldigt bra akvariefisk! Klarar höga temperaturer och är väldigt aktiva. Har väldigt fina röda fenor och äter i princip allt. Det händer att dom äter mindre fiskar ibland. Dom är sociala och inte alls lika lättskrämd som mörten!
Jag matar min med all möjlig fiskmat. Dom äter även växtdelar och alger ibland.
Stäm (Leusiscus Leusiscus): Vill ha svala temperaturer och allra helst ganska strömt i akvariet. Dom blir inte så stora men växer ganska fort. När det gäller maten så är dom precis som id. Äter det mesta som serveras.
Matar dom med allt möjligt. Fungerar bäst i stim och kan vara ganska lättskrämda.
Lake (Lota Lota): Klarar inte höga temperaturer. Är inte säker på vart gränsen går, men jag skulle säga att det inte får vara varmare än ca 20 grader. Jag tycker att laken är den finaste fisken som finns i svenska vatten. Den ser lite ut som en blandning av torsk och channa haha! Den är aktiv på natten och gömmer sig hela dagarna.
Den äter allt kött. Det kan dock vara ganska svårt att få dom att börja äta. Det är stor skillnad mellan individerna enligt mig. Vissa lakar börjar äta direkt medans vissa får man släppa tillbaka igen pga hungerstrejk! Brukar ge dom mask, småfisk och räkor.
Gärs (Gymnocephalus Cernuus): Vill helst ha låga temperaturer och ganska mörkt akvarium. Vissa exemplar är väldigt aktiva om dagarna och andra är bara aktiva på nätterna. Dom är fredliga mot andra fiskar men kan slåss med varandra.
Äter inte flingfoder. Brukar mata dom med mygglarver, mask och räka. Fungerar bäst med endast ett exemplar i akvariet.
Stensimpa (Cottus Gobio): Vill ha svala temperaturer och mycket stenar i akvariet. Det är en riktig utmaning att få dom att börja äta. Det tog mig ca 3 veckor innan min började äta riktigt. För övrigt är dom riktigt fina och "gulliga" när dom hoppar runt på bottnen och letar gömställen.
Jag brukar ge min mask och mygglarver. Det finns inte så mycket mer saker man kan mata dom med. Dom slåss med varandra om man har flera exemplar.
Harr (Thymallus Thymallus): Måste ha låga temperaturer! Den blir väldigt lätt sjuk och skadar ofta ryggfenan. Kräver ganska strömt vatten. Har aldrig lyckats hålla en harr längre än en månad. Dom är väldigt aktiva men kan slåss med varandra om det blir lite mat.
Dom äter mygglarver, mask och maggot. Går att ha i stim om man matar dom varje dag. Annars börjar dom slåss om revir i akvariet.
Bäcköring: (Salmo Trutta Fario): Vill helst ha låga temperaturer men är ganska tålig. Vill helst ha strömt vatten. Den är lättskrämd och skygg i början. Men sedan när den vänjer sig så blir den otroligt aggressiv! Den är stark och snabb så det andra fiskarna har ingen chans. För övrigt är den OTROLIGT fin!
Matade min med mask, maggot och räka.
Elritsa (Phoxinus Phoxinus): Vill inte ha temperaturer över ca 23 grader. Den är aktiv och liten och fungerar allra bäst i stim. Riktigt fina färger har den, speciellt när den leker!! Vill helst ha strömt vatten.
Äter det mesta. Flingfoder, mygglarver och räka.
.
Löja (Alburnus Alburnus): Vill helst ha ganska låga temperaturer men klarar sig bra runt 26 grader också. Dom kan bråka med andra fiskar och knuffas med varandra. Den är väldigt aktiv och gillar att vara nära ytan.
Äter det mesta. Flingfoder, mygglarver och räka
Sarv (Scardinius Erythrophthalmus): Tål höga temperaturer och är ganska tålig. Den är väldigt fredlig och fungerar bra i akvarium. Brukar dock kunna äta från växterna.
Äter det mesta och anpassar sig till akvariemiljön riktigt fort!
Brax (Abramis Brama) och Björkna (Abramis Bjoerkna): Tål varma temperaturer. Jag vet inte varför men alla braxnar och björknor jag lägger i akvariet blir sjuka efter några veckor. Dom är ganska petiga med maten och äter bara mygglarver.
Flodnejonöga ((Lampetra Fluviatilis): Tål dom flesta temperaturerna tror jag. Dom är riktigt tråkiga och går endast att ha om man har sand i akvariet som dom kan gräva ner sig i. Jag vet inte ens vad dom käkar i akvariet men jag misstänker att dom "filtrerar" vattnet och får i sig olika alger och plankton.
Dom brukar kunna komma fram på nätterna och simma runt i akvariet.
Sik (Coregonus Lavaretus): Har endast haft 3 väldigt små exemplar som jag fick från en fiskodling. Dom levde inte länge i akvariet innan dom blev mat till en hungrig id.
Dom åt det mesta men jag antar att det är för att dom är uppvuxen på fiskodlingen.
Har haft 2 små rödingar som dog på vägen hem när jag hade dom i en hink. Jag antar att rödingar är en av de känsligaste fiskarna som finns i Sverige. Ska dock göra fler försök på rödingen eftersom att jag har tillgång till rödingyngel.
(Det här är bara vad jag tycker och inget forskningsresultat haha!) :D