Emblem
  • Facebook: Christopher Askerlind
Statistik
  • Skapade trådar: 3
  • Totalt antal poster: 367
  • Uppladdade bilder: 480
  • Mottagna rockningar: 856
  • Antal prestationer: 10 av 26
Upplåsta prestationer
38%
The Small Talker
Postat minst 5 inlägg
Ovanlig (5,10%)
The Medium Talker
Postat minst 100 inlägg
Mycket ovanlig (1,39%)
Peeping Tom
Läst minst 100 trådar
Ovanlig (9,02%)
Peeping Pete
Läst minst 5000 inlägg
Mycket ovanlig (1,01%)
On The Path To Fame
Fått minst 100 inlägg rockade
Mycket ovanlig (1,56%)
Only One More Time
Loggat in minst 10 gånger
Mycket ovanlig (23,26%)
Look, My Phone Has A Camera
Postat minst 20 bilder
Mycket ovanlig (2,29%)
The Receiver
Fått minst 10 PM
Mycket ovanlig (4,05%)
The Beauties And The Beast
Laddat upp en profilbild
Ovanlig (6,68%)
Home Sweet Home
Laddat upp en omslagsbild
Mycket ovanlig (4,52%)
10 senast postade inlägg
Vad för grönt ska man ha i en framtida djungel...
Bleka och mjuka blad som aldrig härdar brukar va näringsproblem, även om aroider inte kräver direkt mycket näring så brukar ett relativt välskött kar vara lite för näringsfattigt för många växter, kanske ett tillskott av näring kan hjälpa, typ pmdd eller nåt kanske kan va värt att testa. Dock har philos ofta små blad nertill då bladen inte växer efter dom är färdigformade, dvs början man med en juvenil planta så kommer du alltid ha juvenila blad längst ner innan den etablerat sig och börjat klättra på nåt stabilt då den kan utveckla sig till vuxen form.
Syre kan va issue med aroider dom gillar porös och chunky substrat.
Så ska du köra en hydrovariant så ska du tänka inert substrat dvs typ leca ja eller lavasten eller pimpsten eller liknande, men du ska också tänka mer syre än vatten, stora chunky feta rötter är som sagt inte awesome på att överleva i vatten om man inte har mycket syre tillförsel. Dripp eller ebb i flod är nog att föredra som sagt. Om du kan ha en liten kruka med leca eller lavasten eller liknande inert material som får en långsam dripp så skulle det nog ge resultat.
Men Main key är dugligt ljus, fukt i rummet och nåt stabilt att klättra på, helst inte bara en bar pinne heller helst ska den ha nåt mysigt som kan fuktas ofta och som kan hålla fukt så luftrötterna kan förankra sig i materialet. Annars kommer den aldrig bli vuxen.
Vad för grönt ska man ha i en framtida djungel...
Philodendronen som många andra aroider behöver stöd att klättra på då dom naturligt är epifyter på träd och liknande för att komma upp från 1% ljuset på marken av djungeln till lite mer ljus fördelaktiga områden.
Därav behöver dom nåt att bindas fast på för att utveckla sin vuxna form och riktiga blad.
Observera bilder
Vad för grönt ska man ha i en framtida djungel...
Sista växten är philodendron squamiferum.
Vad gör du nu?
Områden i Värmland hade denna hemska Rhode Island liknande sås också, fruktansvärt. Jag som stockholmare som kanske är lite bortskämd med kebab kvalité kunde inte ens käka de.
Ett tips om man verkligen gillar god kebab så bör man besöka palmyra kebab i Årstaberg om man har vägarna förbi Stockholm.
Dom har fantastisk mat och har blivit röstade som bäst kebab i Sverige ett antal gånger tror ja.
Samt har lyckats hålla bra kvalité genom åren.
Man får mycket tillbehör som fantastiskt vitlökssås, aioli, humus, traditionellt syrade arabiska grönsaker, starka såser osv.
Ett måste för kebab älskaren.
Pannkakor
https://youtu.be/SD3WKbXhm6M
Vad för grönt ska man ha i en framtida djungel...
Det vi pratar om här är tekniskt sett ett DWC (deep water culture) system / aquaponiskt system dvs låg näring från fiskarna och ett konstant blött ofta medialöst system med syresatt vatten.
Ganska många växter kan överleva denna typen av miljö som säkert många som stoppat en klon eller en bit av en växt i ett kar nånting kan vittna om.
Detta gäller ju mycket på nästan alla aroider men många andra växter kan acclimaticera sig till denna typ av miljö.
Allt handlar ofta om små detaljer i systemet och olika växtsläktens och arters förmåga att anpassa sig.
Temperatur, ljus, mängd dissolverat syre/koldioxid i vattnet samt allt som spelar in där som ytstorlek, ytrörelse, mängd biomassa i karet vs filter osv osv.
Detta är varför vissa säger att en sak fungerar och en annan person säger att det inte alls funkar för kanske en specifik art.
Ofta är just mängden syre och rörelse i vattnet flaskhalsen för dessa typer av system, ett enkelt sätt att gå en säkrare väg isåfall eller kanske mer lämplig väg för mer syre krävande växter är drippsystem som te x en växtvägg i duk eller liknande eller ett droppfiltrer/drippsystem för växter eller ett NFT system (nutrients film tec).
Mycket mer arter än man tror kan överleva Hydro baserade system med rött moddningar och tänk. Ofta kan man kolla rötter för att förstå sig på hur bra en växt är på att ta upp vatten och syre, om vi liknar ett rotsystem med ett vattenlevande djurs gälar t ex, en lax har extremt fina tunna röda gälar i ett tajt byggt system för att utvinna maximalt med syre och ge energi till sina top atletiska muskler och kan utvinna mängder med syre med sina mjuka och fina gälars form och stora yta, vilket är great när vattnet är kallt och den är i t ex en älv i Vitvattnet och har mängder med syre runt sig att utvinna.
Men detta system kommer på en kostnad när temperaturen ökar och syret minskar i vattnet eller rörelsen i vattnet minskar så blir de tuffare för laxens gälar att utvinna syret den behöver. Eller när den tas upp i luften av en fiskare en varm sommardag då kollapsar gälarna totalt och laxen kan inte andas alls.
Vs t ex en krabba som har tjocka och rigida gälar som inte direkt är gjorda för att ta upp maximalt med syre utan är designade för att vara mer flexibla som rigida nog för att gå upp på land utan att kollapsa och andas atmosfäriskt syre nästan lika bra som syret ur vattnet.
Rötter är lite på samma nivå.. en begonia har t ex ofta väldigt rhizomorphiska rötter dvs väldigt delade och små och fina trådar, designade specifikt för att leverera massa svalkande vatten samt syre till dom stora fina bladen som träffas av massa sol.
Medans en aroid eller en orchidé är designade för mer flexibel lösning då dom ofta växer i halvsol och är ofta designade för att klättra epifytiskt på en annan växt som ett träd så har dom flera typer av rötter, dom har rhizomorphiska rötter som är bra på samma sak som begonian men dom har också så kallade luftrötter som används på flera sätt, mycket för att fästa sig när dom klättrar men även för att skapa rhizomorphiska rötter i fall den behöver dom.
Stora tjocka luftrötter som orchidéer eller aroider har är inte great för att ta upp vatten och syre men dom är starka och härdiga mot miljön och kan konvertera till rhizomorphiska rötter ifall av olika som storm och den går av eller som när man skapar kloner och klipper en planta.
Ändå kör folk aroider i passiv Hydro och aktiv Hydro och allt däremellan med blandade resultat men ibland med fantastiska resultat.


Denna rant blev kanske lite lång och urspårad men ville mest få fram poängen att med rätt tänk och förståelse för arten och kemin och fysiken bakom allt som händer i plantans miljö så kan man lyckas med dem flesta arter oavsett hur olämpliga dom först känns för systemet.

Det finns folk som odlar potatis i Aeroponics system... Och alocasior som är knölar växer i stillastående dammar i Asien.. medans vi råkar övervattna dom i ett extremt dränerade substrat så ja menar allt går med rätt tänk.
Sorry att de blev knasigt långt hehe

/Z
Nols Ciklidhobby skall byta ägare!
Fuuuuck yeaaa dude!! ???
Chili- och odlingstråd
Sötman från ananasen gör den lite förädisk dock inget man vill överdosa på det är ändå habanero.
Lite på starkare sidan men inte överdrivet.
Stora tropiska land botaniker tråden
More plonts...
Chili- och odlingstråd
MADS ftw
Habanero ananas
10 senast startade trådar
Stora tropiska land botaniker tråden
Ok efter mycket påtryckningar från vår Kära herr Hertzman så startar jag nu en tråd för diskution, tips å Trix och rent bild show-off inom tropiska landväxter och annat som lever brevid, runt eller på våra kar.

Vad har ni medlemmar för växter hemma kanske i ett paludarium, vivarium, terrarium eller bara som rena husväxter?

Vet inte om detta egentligen är off-topic kanske mer Side topic för mer utbredning av biotoperna i våra hem.
Skrik till om tråden bör flyttas.

Är det något ni vill ha hjälp med eller dela av er av tips eller bara skryta om?

Då jag vet att ni kan ta hand om fisk och växter i era kar så är jag säker på att ni gömmer en hel del botaniska hemligheter i era hem.

Dela gärna med er av bilder, allt från vanligare husväxter till komplexa paludarium byggen och allt där emellan.

Kan bli kul att se! ( Tills Danne kommer in och knäcker oss alla)

Vi kanske tillochmed kan h lite av en stickling/klon bytar plats här om detta inte är emot reglerna.

Jag börjar med att slänga in lite random bilder på sånt jag har hemma. Philodendrons i huvudsak men även en hel del monsteror, begonior, anthuriums och andra mer ovanliga växter som jag samlat på mig genom åren. Mestadels epifyter eller hemiepifyter.
Blandade bilder både från ett litet vivarium samt random växter som letat sig in i mitt hem.

Poäng på den som kan nämna alla på latin!
Tips på alternativ till luftstenar
Tja grabbar å flickor!

Det har varit en del snack om stora luftstenar i andra trådar så jag tänkte bara tipsa om ett alternativ.
Detta kan kanske vara användbart till både hårdhänta större fiskar men även för bra rörelse i sumpar och andra filtreringar.

Jag jobbar inom aquakultur och vi använder två olika typer av diffusorer.

Pre-PUR® ett typ av enkelt blått plaströr med en stark gummi/plast membran med små spår i.
Och för mindre luftning använder vi Aquapor EPDM en mindre stav med EPDM gummi membran.

Både dessa kan släppa igenom enorma mängder luft för att skapa maximal turbulens i vattnet eller ett filter.
Men man kan också köra en mindre mängd luft och få väldigt små bubblor och väldigt bra syremättnad.
Bägge är extremt lättdrivna!

Lägger in två bilder så ni ser hur dom ser ut, hoppas det är ok.
Lägger även in en bild på en aquapor stav driven med en liten 400l/h luftpump.
Kopplar du in en sådan på 2000-3000 l/h så kokar du en hel IBC med media.

Peace/Z
L-mal kar i asiatisk stil
Hej fellow rovisar, första egna tråden så be kind.
Jag har på senare tiden fastnat i panaquer,  pseudacanthicus och liknande.. ja större L-mal träsket helt enkelt!

Jag har även spanat runt extra mycket på asiatiska Facebook grupper.
Jag har försökt diskutera lite med medlemmar på dessa grupper men med deras engelska är ganska knackig så har det varit svårt att få ut specifik information om setup för filtrering och liknande..

Har börjat uppskatta rena kar med bar botten och endast trä, som asiater är så duktiga på!

Frågan är denna, hur håller folk som har way för många stora L-malar i relativt små kar botten och vattnet så otroligt rent!?

Jag bara antar att dem mer belästa (be..surfade...) whatever, mer erfarna rovfisk entusiasterna vet vad jag pratar om när jag säger tungt belastade bare bottom L-mal kar från Asien!

lägger till en bild så alla förstår vad jag menar! Inte egen bild!

Kör alla i asiatiska länder droppfilter och hysterisk cirkulation i sina burkar? För på forum kan det kännas just så!

Men även bra filtrering förklarar fortfarande inte hur man kan se en bild med 4 panaquer och 10 andra medelstora L-malar i ett 300 liters kar utan en enda smutspartikel "läs korvar" i hela karet... eller!?

bonusfråga att fundera på.
Hur skulle du bygga upp ett ultimat L-mals kar?

(förutom råna panta rei) ;)
Det verkar som att det är problem med live-notiserna så de avaktiveras tillfälligt.