Filtrering och vattenkemi

»

Filtrering för dummies av Ettfett

1/2
Filtrering for dummies.
Tänkte redogöra lite för filtrering här nedan, det finns massvis med olika medel som djuraffärer osv tycker att du ska köpa för att få ditt vatten att må bra. Tänkte mig en lite 101 här som förhoppningsvis gör hobbyn roligare och mindre dyr. Har du bara rätt filtrering bör du spara pengar på fiskinköp, mediciner, vattenberedningsmedel, filtermaterial och framförallt arbete.


1. Mekanisk filtrering;

Med mekanisk filtrering menas helt enkelt filtermaterial som mekaniskt stoppar partiklar från att fortsätta sin bana i själva karet. Till dessa räknas vadd, filtermattor, makaroner, osv. Dessa material renar vattnet från partiklar, växtmaterial, matrester och annat fritt flytande material. Detta gör att vattnet helt enkelt blir trevligare att titta på.

2. Biologisk filtrering;

Biologisk filtrering innebär att du odlar bakterier, som när man talar om en god bakteriekultur i exempelvis yogurt.

För att man ska förstå den biologiska filteringen bör man förstå ammonium och dess kretslopp. fiskarnas avföring, ruttnande mat och växtrester producerar ammonium precis som att kött som ruttnar i syre gör dig sjuk och luktar illa. Oavsett hur lite du matar osv kommer du att behöva någon form av biologisk filtrering för att konvertera denna ammonia till nitrit som i sin tur kan omvandlas till nitrat som fiskarna kan hantera i rimliga mängder.

För att odla dessa bakterier som omvandlar behöver du då ett material som gynnar bakteriernas tillväxt, alltså ett material med bra fäste och stor yta. För att exemplifiera använder jag nu kol. Kol är ofta en liten klump men skulle man "vika ut" en kolklump täcker den flera hektar i en skiva som är en molekyl tjock. På samma sätt finns det mer och mindre fördelaktiga material att ha i ditt filter för att stimulera tillväxten. Dessa går att köpa i din djuraffär, ofta dyrt men dessvärre ett nödvändigt ont. Vilka märken och produkter du vill använda är upp till din budget och smak men exempelvis kan Renas stjärnor hålla något i stil med 10 000 ggr sin egen yta i bakterier pga dess uppbyggnad. Svindyrt men en ganska svindlande tanke.

Biologisk filtrering är stommen för dina fiskars välmående. Sjukdomar i ditt kar beror oftare än inte i grunden på dålig vattenkvalitet som sänker fiskarnas immunförsvar vilket gör dem mottagliga för sjukdomar. Bakterier som kan skada dina fiskar finns ALLTID i vattnet och det kan man inte undvika om man inte använder en UV-sterilisator vilket inte heller är ett universalmedel. Det du kan påverka är din vattenkvalitet och därmed fiskens hälsa.

3. Vilket filter ska jag ha?

Det du ska tänka på när du väljer ett filter är att du filtrerar efter akvariets innehåll och inte vattenmängden. Exempelvis kommer du inte att behöva mer än en cirkulationspump (om ens det) och ett par växter i ett kar på 200 liter med en kampfisk i, medan du inte kommer att kunna gå efter filtrets anvisning "för kar upp till 500L" om du exempelvis planerar att köra ett kar med stora sydamerikanska ciklider. Har du ett kar som är tungt belastat kan du behöva 8 filtreringar i timmen. Ett filters storlek mäts i 2 kategorier, hur mycket vatten som strömmar genom det per timme och hur mycket filtermaterial det rymmer. Alltså, planerar du att ha väldigt många eller stora fiskar i ett 500 liter stort kar kan du mycket väl behöva filter som tillsammans filtrerar 4000 liter i timmen och har en sammanlagd kapacitet på 15-20 liter filtermaterial. För ett medelbelastat kar rekommenderar jag 3 ggr karets volym i omlopp per timme.

Ytterfilter; Ytterfilter är ett smidigt sätt att filtrera mycket vatten på utan att behöva koppla och trolla själv. De är filter som står under eller vid sidan om karet och suger vattnet in och igenom filtret och ut i karet igen och på vägen passerar filtermaterial. Dessa filter finns i många storlekar och fabrikat i olika prisklasser. Det de har gemensamt är en ganska lång serviceintervall och relativt sett stor volym. Dessa kan du fylla med antingen mekaniskt eller biologiskt material eller båda delar. Har du ett lite större kar kan jag rekommendera att ha 2 filter och köra ett med biologiskt material och ett med mekaniskt. På så sätt kan du minimera serviceintervallerna och maximera bakteriekulturens välmående. Du kommer behöva tvätta den mekaniska filtreringen betydligt oftare än den biologiska och du tappar automatiskt alltid en liten del av den biologiska filtreringen för varje tvätt eftersom du rent fysiskt sköljer bort en del bakterier och dels kommer temperaturskillnaden att skörda en del offer. Jag rekommenderar att alltid tvätta dina filter i akvarievatten (fyll upp akvarievatten i en bytta och skölj i den) eftersom det är en miljö som bakterierna är van vid.

Innerfilter: Dessa rekommenderar jag främst till planterade sällskapsakvarium eftersom innerfilter är bäst för mekanisk filtrering samt cirkulation. Växter omvandlar på naturlig väg ammonium till nitrat. Det innebär att du behöver mindre biologisk filtrering än i ett tungt belastat eller växtlöst kar (exempelvis afrikanska ciklidkar). Det ett innerfilter gör är att fånga upp partiklar i karet samt hålla vattnet i rörelse. Självklart kommer det att skapas en bakteriekultur även i dessa pumpar men eftersom materialen i dessa (vadd/filtermatta) oftast inte är optimerad för bakterietillväxt är de inte lika effektiva.

Slutprodukten i detta kretslopp är nitrat, fiskar tål nitrat hyfsat bra men nitrat är skälet till att du utför vattenbyten. I och med vattenbytet tar du ur vatten innehållandes nitrat och fyller på med vatten som inte innehåller nitrat. Detta är det som avgör hur ofta och hur mycket vatten du behöver byta. Har du ett tungt belastat kar kommer du att behöva byta mycket vatten ofta och tvärtom. I vissa kar med MYCKET riklig vegetation kan du få det så stabilt att du bara behöver fylla på för att kompensera för det vatten som avdunstar. Tänk också på att inte byta för mycket vatten på en gång då kranvatten ofta har helt andra värden än akvarievattnet. Eftersom fiskar tar upp syre genom vattnet via gälarna kan ett hastigt vattenombyte liknas vid att ett däggdjur kastas mellan nordpolen och Sahara. Jag rekommenderar att du (om du inte håller mycket speciella arter som ormhuvudsfiskar eller liknande men ni kan redan detta) byter mellan 20 och 50% i veckan för att hålla vattenvärdena hyfsat stabila.

Sump;

en sump är egentligen en bytta som står under eller över akvariet. Fördelen med dessa är att man kan lägga doppvärmare osv i denna samt att de pga sin storlek kan hålla mycket mer material. Jag tror inte att jag behöver gå in på sumpen eftersom de av er som funderar på en sump redan kan detta. Dock kan du ställa en bytta på akvariet och fylla med material med bara ett pumphuvud nere i vattnet om du skulle behöva komplettera din filtrering.

Automatiskt Vattenbyte;

Även detta brutal överkurs men går ut på att du kopplar upp akvariet direkt till vattenledningen och låter vattnet strömma igenom karet konstant med en avrinning direkt i avloppet. detta kan användas om du odlar eller funderar på att odla eftersom du kan applicera detta på många olika kar genom att låta vattnet rinna från kar till kar.



Avslutningsvis kan jag säga att filtreringen är det viktigaste du lär dig inom hobbyn eftersom allt hänger på att du kan hålla samma takt på reningen som dina fiskar smutsar ner i.

"Akvaristik handlar om att lära sig att få vatten att må bra, först när du kan det bör du oroa dig för dina fiskars hälsa" // Japanskt ordspråk om akvaristik i tafflig översättning.

_________________
Cpt. Migraine

Kapten Fett - Se och darra!
Tog mig friheten....

Hoppas Ettfett låter mig leva....
Right on! Sitter i samma sits haha:)
Mycket intressant läsning. Tack för att du delade med dig! :)
Ettfett är filterkungen! Han bygger väldigt trevliga DIY-filter som funkar mycket bra. :) Så är det någon man ska lyssna på när det kommer till vattenkemi så är det fan han!
Kan man inte spika sånna artiklar så dom inte sjunker ner i det mörka djupet.
[QUOTE=Leopoldi;8400]Kan man inte spika sånna artiklar så dom inte sjunker ner i det mörka djupet.[/QUOTE]Fixat
intressant läsning!=)
Fyfan, denna gamla text har överlevt.. Kul att se :)
svar på många frågor utan att behöva ställa dom! tack
Ja varsegod, nu kommer jag till himlen!
Sump:

En sump är en behållare som ersätter eller kompletterar annan filtrering genom att man leder vatten ut ur karet in i sagda behållare för filtrering.

Om du gör det genom rördragning eller ytavrinning spelar mindre roll men vi kommer i artikeln avhandla en traditionell sump med överrinning som placeras under karet.

Uppbyggnad:

För att få ner vattnet i behållaren borrar du ett hål i akvariet (alternativt drar rör) och sticker upp ett rör (alternativt glasväggar i karet) som ligger precis under din tilltänkta yta. Under andra delen av röret ställer du en behållare, förslagsvis ett mindre akvarium som utöver filtrering rymmer en returpump. Returpumpen kommer att skicka upp vatten i akvariet och för att få en sump att fungera måste man alltså se till att ha sådana marginaler i både sump och kar att sumpen rymmer allt vatten som kan rinna ur karet och karet kan svälja det som pumpen kan skicka upp ur sumpen om röret av någon anledning skulle sättas igen.

Utformning:

Många väljer att leda vattnet genom olika fack i sumpen för att få ut så mycket som möjligt exempelvis genom en filtersocka för att bli av med eventuellt skräp, ner i en filtermatta för att dämpa eventuellt ljud och sedan vidare genom en biologisk filtrering in i ett k1-filter genom korallgrus och sedan till returpumpen. Oftast gömmer man även doppvärmare och annan teknik där. Hur man väljer att utforma sin sump beror väl lite på vilken skola man tillhör men huvudsaken är att man erbjuder fästyta för nitrifieringsbakterierna. Man får bara tänka på att avrinningen räcker till den pumpstyrka man tänkt sig.

Fördelar:

Eftersom en sump erbjuds "oändligt" mycket syre jämfört med ett traditionellt ytterfilter syresätter den vattnet mycket effektivare och erbjuder också mycket mer syre till nitrifieringsbakterierna vilket i sin tur leder till en effektivare nedbrytning av ammonium/filtrering.

Om filtreringen skulle stanna dör inte heller bakterierna som de gör i ett ytterfilter och kan därför startas som ingenting hänt igen efter strömavbrott/haveri pga det "oändliga" syret.


Bpk/bakterier per krona. Eftersom man beställer eller bygger sin sump själv kan man erbjuda en helt annan mängd fästyta för bakterierna jämfört med de filter som finns i handeln. Jämför ett eheim 2080 som är bland det största man kan köpa i handelns ~20L filtermassa á 4000kr mot sump 500l effektivare filtrering för ungefär samma pris.


Nackdelar:

Vet man inte vad man pysslar med sover man nog inte så gott ;)
Nån som provat att serie koppla 2st fx5 så man slipper ha dubbla insug och dubbla utblås i karet? Om ni förstår hur jag menar.

In från karet till in på ena pumpen. Sen ut från den till in på nästa. Och vidare ut till karet från andra pumpen. Tror ni det skulle fungera? Eller blir det för mkt flås om man har båda igång och för lite blås och man bara har en igång?
Blir nog knas tror jag. Dom är ju anpassade exakt efter vad dom ska göra .. Bara en gissning här alltså.
Hmm.. Bra fråga.. Kan inte se någon riktig vinst i det.. Tror att det blir täthetsproblem om man trycker vattnet igenom en konstruktion som är byggd för att trycket ska dras, inte tryckas igenom..

Om du bara använder den fx5a som står med utblåset ner i karet tror jag den får problem att dra några mängder igenom bägge filter..
Iofs kan du ha rätt i :P va bara en tanke. För att slippa onödigt mkt krafs i karet.
[QUOTE=Erib;44238]Nån som provat att serie koppla 2st fx5 så man slipper ha dubbla insug och dubbla utblås i karet? Om ni förstår hur jag menar.

In från karet till in på ena pumpen. Sen ut från den till in på nästa. Och vidare ut till karet från andra pumpen. Tror ni det skulle fungera? Eller blir det för mkt flås om man har båda igång och för lite blås och man bara har en igång?[/QUOTE]
Y-koppling på utblåset borde ju fungera i alla fall, eventuellt på insuget också. Använd grövre diameter om det inte går bra.
Sump är inget att rekommendera för nervösa personer, ger lätt magsår..
Men kan väl tillägga att mitt kar har klarat sig strömlöst 24timmar (1200l + 400l sump).. med div syrekrävande fiskar + rockor..
[QUOTE=boris;44278]Sump är inget att rekommendera för nervösa personer, ger lätt magsår..
[/QUOTE]

Skål för det. Känns tryggare att vara reaktortankdykare än att sköta Boris fiskar ibland. ::-Z:
[MENTION=58]Cpt Migraine[/MENTION] hade inte du bilder eller video på hur du byggt ditt droppfilter? Vill ha för mig jag sett det vid nåt tillfälle men hittar såklart inte tråden när inspirationen behövs.. :-P
1/2
Det verkar som att det är problem med live-notiserna så de avaktiveras tillfälligt.