Off topic
»Den stora SILL-tråden!
1/2
Nu nalkas snart midsommar och då åker den berömda inlagda sillen fram. Jag och Sjebbe hade ju en liten diskussion i ett podavsnitt om just sill. Då är det bättre vi skapar en off topic-tråd om ämnet.
Tänkte höra med er om vad ni har favoritsorter och kanske några nyheter som man kan tipsa om.
Min favorit och som måste finnas på matbordet är matjessill och helst hela filéer.
En nyhet för mig som jag hittade idag (den kanske funnits länge) är chilli & aioli. Är inte så mycket för krämiga sillar, men denna tror jag på.
Tänkte höra med er om vad ni har favoritsorter och kanske några nyheter som man kan tipsa om.
Min favorit och som måste finnas på matbordet är matjessill och helst hela filéer.
En nyhet för mig som jag hittade idag (den kanske funnits länge) är chilli & aioli. Är inte så mycket för krämiga sillar, men denna tror jag på.

5 andra rockar det här!
Mandarin-sill pröva jag senast. Den tyckte jag var fräsch och lagom salt och söt.
Senapssill och västkustsill passar till alla traditioner. På både hårt och mjukt bröd.
Överlag gillar jag krämiga sillar med kokt potatis. Men vanlig klar löksill på vörtbröd är svårt att slå.
Senapssill och västkustsill passar till alla traditioner. På både hårt och mjukt bröd.
Överlag gillar jag krämiga sillar med kokt potatis. Men vanlig klar löksill på vörtbröd är svårt att slå.
Inga rockningar
Mandarin-sill pröva jag senast. Den tyckte jag var fräsch och lagom salt och söt.
Senapssill och västkustsill passar till alla traditioner. På både hårt och mjukt bröd.
Överlag gillar jag krämiga sillar med kokt potatis. Men vanlig klar löksill på vörtbröd är svårt att slå.
Senapssill och västkustsill passar till alla traditioner. På både hårt och mjukt bröd.
Överlag gillar jag krämiga sillar med kokt potatis. Men vanlig klar löksill på vörtbröd är svårt att slå.
Ja det var nog mandarinen vi pratade om i podden. ?
Men nu inför midsommar så vill jag tipsa om matjessill från klädesholmen. Min absoluta favorit. Köttet är fast och kryddsmaken är ganska mild och inte alls så skarp som många matjesorter kan vara.
Men nu inför midsommar så vill jag tipsa om matjessill från klädesholmen. Min absoluta favorit. Köttet är fast och kryddsmaken är ganska mild och inte alls så skarp som många matjesorter kan vara.
1 annan rockar det här!
Inga rockningar
Ja det var nog mandarinen vi pratade om i podden. ?
Men nu inför midsommar så vill jag tipsa om matjessill från klädesholmen. Min absoluta favorit. Köttet är fast och kryddsmaken är ganska mild och inte alls så skarp som många matjesorter kan vara.
Men nu inför midsommar så vill jag tipsa om matjessill från klädesholmen. Min absoluta favorit. Köttet är fast och kryddsmaken är ganska mild och inte alls så skarp som många matjesorter kan vara.
Kan bara instämma. Klädesholmens matjes är de bästa på marknaden. I krämig väg så gillar jag prinsens senapsill och deras äppel/curry sill. Är rätt begränsad mes vad jag kan äta för sill då jag är allergisk mot lök. (Nej det är inget skämt)
2 andra rockar det här!
Matjesill är ju en självklarhet på midsommar, föredrar att inhandla den ett år i förväg så den får stå och götta till sig i kylen i ett år. Föredrar mjölig sill framför fast även om det finns vissa undantag beroende på kryddning.
Utöver den så är nog Brantevikssill favoriten i det klassiska sortimentet. När det gäller mer moderna varianter så har jag en favorit hos Lanternans Fisk(?) i Kungsbacka, tjockt krämig med prästost och chipotle, den går inte av för hackor! Synd och skam att den bara görs till högtider och inte går att lagra.
En gång i tiden la jag in egen sill på ett mer okonventionellt vis. Tog okryddad inlagd sill som fick ligga och ha det gött i ren Fernet Branca i ett par veckor. Nu gillar jag ju Fernet Branca i vanliga fall men det där var ingen höjdare. Situationen räddades upp något av att det gick att snapsa spadet. Som smakade sill. Nä, sill och Fernet Branca ska inte blandas förrän i magen.
Utöver den så är nog Brantevikssill favoriten i det klassiska sortimentet. När det gäller mer moderna varianter så har jag en favorit hos Lanternans Fisk(?) i Kungsbacka, tjockt krämig med prästost och chipotle, den går inte av för hackor! Synd och skam att den bara görs till högtider och inte går att lagra.
En gång i tiden la jag in egen sill på ett mer okonventionellt vis. Tog okryddad inlagd sill som fick ligga och ha det gött i ren Fernet Branca i ett par veckor. Nu gillar jag ju Fernet Branca i vanliga fall men det där var ingen höjdare. Situationen räddades upp något av att det gick att snapsa spadet. Som smakade sill. Nä, sill och Fernet Branca ska inte blandas förrän i magen.
2 andra rockar det här!
Matjesill är ju en självklarhet på midsommar, föredrar att inhandla den ett år i förväg så den får stå och götta till sig i kylen i ett år. Föredrar mjölig sill framför fast även om det finns vissa undantag beroende på kryddning.
Utöver den så är nog Brantevikssill favoriten i det klassiska sortimentet. När det gäller mer moderna varianter så har jag en favorit hos Lanternans Fisk(?) i Kungsbacka, tjockt krämig med prästost och chipotle, den går inte av för hackor! Synd och skam att den bara görs till högtider och inte går att lagra.
En gång i tiden la jag in egen sill på ett mer okonventionellt vis. Tog okryddad inlagd sill som fick ligga och ha det gött i ren Fernet Branca i ett par veckor. Nu gillar jag ju Fernet Branca i vanliga fall men det där var ingen höjdare. Situationen räddades upp något av att det gick att snapsa spadet. Som smakade sill. Nä, sill och Fernet Branca ska inte blandas förrän i magen.
Utöver den så är nog Brantevikssill favoriten i det klassiska sortimentet. När det gäller mer moderna varianter så har jag en favorit hos Lanternans Fisk(?) i Kungsbacka, tjockt krämig med prästost och chipotle, den går inte av för hackor! Synd och skam att den bara görs till högtider och inte går att lagra.
En gång i tiden la jag in egen sill på ett mer okonventionellt vis. Tog okryddad inlagd sill som fick ligga och ha det gött i ren Fernet Branca i ett par veckor. Nu gillar jag ju Fernet Branca i vanliga fall men det där var ingen höjdare. Situationen räddades upp något av att det gick att snapsa spadet. Som smakade sill. Nä, sill och Fernet Branca ska inte blandas förrän i magen.
Hahaha fernet och sill är nog en lika dålig kombo som laphroig och saltgurkespad?
1 annan rockar det här!
Matjesill är ju en självklarhet på midsommar, föredrar att inhandla den ett år i förväg så den får stå och götta till sig i kylen i ett år. Föredrar mjölig sill framför fast även om det finns vissa undantag beroende på kryddning.
Utöver den så är nog Brantevikssill favoriten i det klassiska sortimentet. När det gäller mer moderna varianter så har jag en favorit hos Lanternans Fisk(?) i Kungsbacka, tjockt krämig med prästost och chipotle, den går inte av för hackor! Synd och skam att den bara görs till högtider och inte går att lagra.
En gång i tiden la jag in egen sill på ett mer okonventionellt vis. Tog okryddad inlagd sill som fick ligga och ha det gött i ren Fernet Branca i ett par veckor. Nu gillar jag ju Fernet Branca i vanliga fall men det där var ingen höjdare. Situationen räddades upp något av att det gick att snapsa spadet. Som smakade sill. Nä, sill och Fernet Branca ska inte blandas förrän i magen.
Utöver den så är nog Brantevikssill favoriten i det klassiska sortimentet. När det gäller mer moderna varianter så har jag en favorit hos Lanternans Fisk(?) i Kungsbacka, tjockt krämig med prästost och chipotle, den går inte av för hackor! Synd och skam att den bara görs till högtider och inte går att lagra.
En gång i tiden la jag in egen sill på ett mer okonventionellt vis. Tog okryddad inlagd sill som fick ligga och ha det gött i ren Fernet Branca i ett par veckor. Nu gillar jag ju Fernet Branca i vanliga fall men det där var ingen höjdare. Situationen räddades upp något av att det gick att snapsa spadet. Som smakade sill. Nä, sill och Fernet Branca ska inte blandas förrän i magen.
Jaså Mara då borde du gilla samtliga Abba-sillar. Tycker jag mestadels får mjölig sill från dom.
Men att lagra så länge? Klarar dom det?
Kommer ihåg en surströmming burk jag sparade alldeles för länge i kylskåpet. Tror det var 3-4 år jag hade den där inne. Burken såg ut som en amerikansk fotboll. Så jag tog ut den försiktigt och slängde ner den i sopcontainern. Ett riktigt biologiskt vapen hade jag skapat där.
Men att lagra så länge? Klarar dom det?
Kommer ihåg en surströmming burk jag sparade alldeles för länge i kylskåpet. Tror det var 3-4 år jag hade den där inne. Burken såg ut som en amerikansk fotboll. Så jag tog ut den försiktigt och slängde ner den i sopcontainern. Ett riktigt biologiskt vapen hade jag skapat där.
1 annan rockar det här!
Jaså Mara då borde du gilla samtliga Abba-sillar. Tycker jag mestadels får mjölig sill från dom.
Men att lagra så länge? Klarar dom det?
Kommer ihåg en surströmming burk jag sparade alldeles för länge i kylskåpet. Tror det var 3-4 år jag hade den där inne. Burken såg ut som en amerikansk fotboll. Så jag tog ut den försiktigt och slängde ner den i sopcontainern. Ett riktigt biologiskt vapen hade jag skapat där.
Men att lagra så länge? Klarar dom det?
Kommer ihåg en surströmming burk jag sparade alldeles för länge i kylskåpet. Tror det var 3-4 år jag hade den där inne. Burken såg ut som en amerikansk fotboll. Så jag tog ut den försiktigt och slängde ner den i sopcontainern. Ett riktigt biologiskt vapen hade jag skapat där.
Ja, Abba brukar vara ganska mjöliga och deras löksill är alltid ett säkert kort men i övrigt är de lite för milda för min smak. Klädesholmen är bättre där men de behöver stå minst ett par månader i kylen för att bli riktigt bra. Inga problem att lagra matjesill så länge. Inläggningen har ju konserverande verkan. Har testat två år med men då föredrog jag ett år för koncistensens skull.
Haha, den burken lät riktigt farlig! Jäst surströmmig? Godare än färsk? :D
Haha, den burken lät riktigt farlig! Jäst surströmmig? Godare än färsk? :D
Inga rockningar
Inga rockningar
Hahaha det kanske man skulle prova? minns en väldigt blöt kväll på en biljardbar i sthlm jag jobbade på när jag och en kolleg satt lagom förfriskade i baren och beställde shots efter färg inte smak i rengbågens alla färger? där och då smakade vi en hel drös olika whiskey med spadet från saltgurkan i köket? jameson var förvånansvärt gott med spadet?
1 annan rockar det här!
Min far har en tradition att lägga in egen sill inför jul och påsk. 2 favoriter där som kan låta udda - men är ruskigt goa är: Citron-sill och Curry-sill.
Båda dessa är vanliga inlagda fileer som han drar i någon röra baserad på gräddfil tror jag. Otroligt!
Båda dessa är vanliga inlagda fileer som han drar i någon röra baserad på gräddfil tror jag. Otroligt!
1 annan rockar det här!
Aaah, inlagd sill. Alternativet för fegisarna som inte klarar surströmming!
1 annan rockar det här!
5 andra rockar det här!
Håller ändå senapssill högt. Men Chiliaoli låter också som ett vinnande koncept ?
Skulle vilja se den som byter ut sillen till surströmming på midsommar ?
Skulle vilja se den som byter ut sillen till surströmming på midsommar ?
Inga rockningar
1 annan rockar det här!
3 andra rockar det här!
1 annan rockar det här!
Min far har en tradition att lägga in egen sill inför jul och påsk. 2 favoriter där som kan låta udda - men är ruskigt goa är: Citron-sill och Curry-sill.
Båda dessa är vanliga inlagda fileer som han drar i någon röra baserad på gräddfil tror jag. Otroligt!
Båda dessa är vanliga inlagda fileer som han drar i någon röra baserad på gräddfil tror jag. Otroligt!
Curry-sill har jag prövat och det smakar riktigt bra. ?
Inga rockningar
Funkar oväntat bra! ? Ska bli intressant att se vad sillen smakar nu på midsommar - har faktiskt följt Bruce bevingade citat som HampusH påminner om sedan jag såg Seaspiracy.
Men är det högtid i Sverige ska det va en Sill. ?
Men är det högtid i Sverige ska det va en Sill. ?
Inga rockningar
1/2