Inledning
Stora fiskar i akvarium, det är något alldeles speciellt. De är liksom inte bara så kallade akvariefiskar längre, med storleken så kommer så mycket mer. Personlighet, pondus och betéende. Det är verkligen uppséendeväckande se dem glida omkring. Och att se unga exemplar av dessa framtida giganter är minst lika roligt, fast på ett helt annat och tilltalande sätt. Vi tror att de flesta har, troligtvis någon gång i början av hobbyn, stött på dessa häftiga fiskar. Man besökte en akvariebutik, eller kanske tittade man runt på internet. Man såg den där häftiga alligatorliknande fisken med en kraftig skalle, stora ögon och en lång rad tänder. Eller den där otroligt söta malen, med stora ögon, en glad mun och röd stjärfena. Eller den där graciösa, silvrigt glänsande, drakliknande fisken. Man blir tagen, och tänker "det där är något speciellt, den vill jag ha…"
Men, "with great fish comes great responsibility"… I många fall så har det visat sig att folk köpt sin fisk i brist på kunskap om hur stor den faktiskt blir. Är man ny inom akvariehobbyn så är det inte alltid lätt att veta. Det har hänt att säljare inte berättat alls, vridit på sanningen eller rent ut sagt ljugit om fiskens storlek för att du ska köpa den. Det är givetvis väldigt tråkigt, och väldigt fel. Men ansvaret ligger inte enbart på personen som säljer djuret, det ligger självklart ett ansvar på dig, köparen. Du har ett ansvar att ta reda på vad som krävs för att du ska kunna ta hand om det, precis som du har om du tänkt skaffa en hamster, en katt eller en hund.
Med detta sagt, så vill vi poängtera två saker innan vi går vidare. Det är helt okej att begå misstag i brist på kunskap. Men det är väldigt viktigt att i så fall lära sig av det misstaget.

Fiskar som blir stora, med en kroppsform som behöver simyta
Fiskar kan skilja sig väldigt mycket från varandra, trots liknande maximal längd. Ta en sorts fisk som ålar exempelvis, de har en otroligt smal och flexibel kropp i förhållande till sin längd. De kan slingra sig omrking i smala och trånga utrymmen, de kan väldigt enkelt böja, vända och vrida på sig där det finns begränsat med utrymme. De flesta ålar som förekommer i akvariehobbyn ställer därför inga större krav på ytan de har att leva på. Jämför då denna sortens fisk, med exempelvis en hajmal. Utav de olika arter av hajmalar som finns, så förekommer det några olika i akvariehobbyn, bland annat "Paroonhaj", "Iridecent shark" och även de som helt enkelt kallas för "Hajmal". Dessa arter kan nå maximala längder som är ungefär samma som en del ålar kan. Men skillnaden på deras krav är väldigt stor. En hajmal har, i förhållande till sin längd, en väldigt kraftig och muskulös kropp. De är väldigt aktiva simmare som aldrig står still, och har inte möjlighet att böja och vrida sig på samma sätt som en ål kan. Om du inte vet hur en hajmal ser ut eller hur den simmar, föreställdig ett kylskåp med samma böjbarhet som ett suddigumm. Lägg till lite fenor och ögon så har du en vuxen hajmal… De behöver minst sagt svängrum.
Fiskar som växer väldigt fort
Många av dessa fiskar som anses som olämpliga är med anledning av att de har en mycket högre växthastighet än andra fiskar. De är söta och behändiga som små, men de är inte små särskilt länge. Tänk så här: en fisk växer som fortast i yngelstadie och som ungdjur, där efter avtar växthastigheten något. Om fisken blir max 20cm lång, så är yngel- och ungdjursstadiet över ganska fort, kanske vid ca 5cm storlek. Föreställ dig då en fisk som blir max 200cm lång. Exakt när dess yngel- och ungdjursstadie tar slut finns inget exakt mått på, men tar man 1/4 av dess maximala storlek så är man ändå uppe i en halvmeter. Det skiljer sig givetvis mycket från art till art, men summa sumarum för alla stora tropiska fiskar är att det går fort. Vi skulle säga att det är först när fisken börjar nå 50-60% av sin förväntade maximala längd som tillväxten börjar bromsa in. Åter igen, lite beroende på vad för typ av art det är. Det finns givetvis fiskar som, trots sin maximala storlek på 50, 100, 300cm, växer relativt långsamt. Men oftast är det snarare undantag som bekräftar regeln.

Fiskar som är billiga och vanliga
Precis som i andra kretsar och hobbyer så är det allra vanligaste och billigaste sällan något som är eftertraktat. Bara för att fisken blir stor är den inte värd mer. Ibland är det till och med tvärtom. Ansvaret för fisken är inte mindre bara för att fisken är billig. En stor fisk kräver ett stort akvarium - stort ansvar!

Fiskar som inte ens offentliga djurparker vill ha
Universeum i Göteborg, Tropicarium i Norrköping, Den blå planet i Köpenhamn - alla får antagligen flera mail varje vecka, om inte varje dag, med förfrågningar om de vill ta emot en eller flera fiskar som blivit för stor(a) för personens akvarium. Dessa offentliga djurparker är inte till för att ta emot djur som privatpersoner inte kan ta hand om, de har egna djur som själva valt att ta in. Visst är det så att de kan ta emot fiskar från privatpersoner, och vilket de gör då och då. Men skillnaden här ligger i tillgången och efterfrågan. En fisk som alla akvariebutiker i hela världen kan importera, för ett litet nätt pris, är inte det minsta intressant för en djurpark. En fisk som är extremt ovanlig, och kostar en rejäl slant, kan mycket väl vara intressant. Och det säger ju sig självt kan man tycka. För det mesta så gäller samma regel för akvariebutiker, även om de flesta butiker hjälper till så gott de kan att hand om eller placera om fisken, oavsett vad det är för fisk. Men att ta emot en fisk som redan är för stor för gemene mans akvarium, men som ännu inte vuxit ens 1/3 av sin maximala längd, det är inte något butikerna önskar sig.
Fiskar anpassar sig inte efter akvariets storlek
I alla fall inte på ett hälsosamt sätt. Det är en ganska trög myt, att du enkelt kan stoppa ner en fisk som blir gigantisk i ett litet akvarium och *vips* så blir den inte större än vad som är lämpligt. Snacka om bra myt för att sälja fiskar… Det enda som händer är att ju mindre yta fisken har att simma på, i takt med att den växer sig större, är att den kommer må sämre. Fiskens tillväxt stannar förvisso av något, men det tros vara främst på grund av bristen på yta att röra sig på och därmed bristen på motion. Skulle man släppt ner en fisk som gått alldeles för trångt och "slutat växa" i ett stort akvarium med massor av yta, skulle den braka iväg i växten. Den hämmade tillväxten är inte hälsosam för fem öre, och kommer garanterat att göra livet kortare för fisken. Och dessutom innebär inte hämmad tillväxt att den stannat av helt, fisken kommer fortsätta växa.
I teorin, om man inte skulle göra något åt det, kan det gå så långt att fisken till slut skrapar sig mot inredning och glasrutorna i karet. Detta innebär sår och stor risk för infektioner och sjukdomar. Med tanke på att fisken i denna teori är otroligt stor i förhållande till mängden vatten så innebär det också en otroligt stor mängd avföring per liter vatten, vilket bidrar till dålig vattenkvallité - något som ännu mer spär på risk för infektioner och sjukdomar. Även syrebrist kan vara en följd av hela problemet. Så, inte bara är det fiskens utrymme att simma på som är problemet, att hålla vattnet så rent så att fisken kan leva i det blir svårare och svårare.

Hur litet är för litet?
Innan vi avslutar artikeln känns detta som en viktig punkt. Hur litet är för litet för en (stor) fisk? Som vi nämnde ovan så är det givetvis väldigt olika från art till art eftersom många fiskar ställer olika krav. Men det är också från person till person, det beror lite på vart din egen moraliska gräns går. Det finns de som tycker att fiskar större än 40cm inte ens borde få hållas i fångenskap. Det finns även de som tycker att så länge fisken kan stå raklång utan slå i 2 rutor i akvariet samtidigt så är det helt okej. De allra flesat håller väl sig någonstans i mitten, fisken ska ha tillräckligt med utrymme för att kunna simma omkring och utforska i akvariet. Kunna ha öppna ytor samt gömställen, om så krävs. För att citera jordbruksverket: "Akvariets volym, yta och djup ska vara anpassat efter fiskarnas storlek, antal och beteende." - vilket låter alldeles rimligt. Dock kan man ju ta det som en tolkningsfråga, öppen för diskussion…
Avslutning
Vi är alla insatta mer eller mindre i denna hobbyn för att vi är intresserade av en och samma sak - fiskar. För att hobbyn ska kunna utvecklas på ett positivt sätt gäller det att alla tar sitt ansvar och gör det bästa av alla situationer. Missbrukas våra förmåner som innebär att vi faktiskt får hålla dessa otroliga djur hemma så förstör man inte bara för djuren, man förstör för hobbyn och alla som är involverade. Se alltid till fiskens bästa, även om det innebär att du själv får ta en smäll för det. Behöver du skänka bort fisken som du betalade flera hundra, kanske tusen kronor för? Behöver du erbjuda att personligen köra och lämna fisken där den kan få ett värdigt liv? Behöver du bygga ut huset för att ställa in en pool? Gör det…