Channor

»

Dags för en auranti!

Tjena!
Som vanligt vänder jag mig till er andra fiskentusiaster när det dyker upp frågor.

Det har spikats att det kommer ske ett inriktningsbyte hemma hos mig och har fastnat fullständigt för Aurantis och självklart vill jag veta så mycket som möjligt innan något drastiskt händer (inget är köpt eller isläppt utan detta är endast planeringen inför bytet).

Som jag förstått är aurantis subtropiska och behöver utsättas för istid som resten av invånarna i vårt land, hur fungerar det med eventuella kamrater så som t.ex. ett par Endlicheris? (planen var ursprungligen att endast ha en Auranti men behåller gärna fenisarna om det går).

Hur gör ni med vattenbyten/vattenkvalite under kallperioderna, ändras t.ex. vattenbytes-schemat under denna tid och hur byter ni vatten normalt sett då jag också förstått att channor i allmänhet inte är kräsna varelser?

Tackar som alltid för alla svar och gott nytt år på er! 58
Kul! Aurantimaculata är nog en av mina absoluta favoriter. 02

Vad jag vet så krävs enbart en kallperiod (ca 18-20c) för att trigga lek. Annars så klarar de sig året om i tropiskt klimat. (25-28c).

Som du säger så är channor inte kräsna, och trivs bra i dunkla, tätbevuxna och lugnt flytande kar. Iaf när det gäller denna sortens channa. Beroende på belastning av karet, växter, storlek på kar samt filtrering, så byter nog de flesta mycket mindre vatten  / vecka än vad man vanligtvis gör hos sina fiskar. Runt 10-20% varannan vecka exempelvis skulle nog räcka ganska bra om du har lite växter som hjälper till o ta upp näring. I ett kar för exempelvis ett par.

Ska du köra kallperioden för att trigga lek så skulle jag rekommendera att låta gruppen gå tillsammans endast och sedan avlägsna resterande förutom paret. Och inte hålla annan fisk där i. Annars så så ska det nog inte vara några problem o köra lite fengäddor o så. Så länge de är i lämplig storlek, så ingen blir mat...
Fan va schysst, jag planerar att endast ha en ensam så lek behöver jag inte bekymra mig om (till en början i alla fall, visar sig väl om man blir sugen på bäbisar sen 03).

Har förstått det också från att läsa trådar här att de vill ha väldigt lugn cirkulation, hur har ni löst det (med tanke på att de flesta filter siktar på så hög L/h som möjligt), kör alla sump? : )

Kan man strypa hur mycket vatten som ett standard ytterfilter transporterar på något sätt eller behöver man börja kika på att investera i en ny sorts filtrering?
Alright, kör du en ensam kan du skippa kallperioden. Dock har jag även hört då och då att om man skippar kallperioden så kan de vara mer mottagliga för exempelvis svampinfektioner... Vet ej om detta stämmer eller hur vanligt det är, där får någon lite mer insatt fylla i.

Ja men precis, lugn cirkulation. Man kan ju exempelvis sätta ett strilrör på utblåsen, med lite större hål, som gör att flödet sprids ut mer. Med tanke på att channor inte är så kräsna när det gäller vatten så har nog de flesta väldigt "låg" filtrering. Brorsan min, Sjebbe, har väl enbart 2 ytterfilter på sitt 1000+ liters kar med 1 st 70cm channa maurolioides i. Dock en heeeeel del växter. 

Att strypa ytterfilter är ju en möjlighet, men jag personligen gillar inte den idén. Jag föredrar att sprids ut det hellre. Känns som att filtret jobbar mot sig själv och slits ut snabbare om man stryper. Men vad vet jag. 01

Det finns nog till och med dem som kör channor i ett kar helt utan filtreringsteknik. Och låter växterna samt sniglar och liknande göra jobbet. Channor andas atmosfräsik luft, så de behöver inget syrerikt vatten.
Sänka vattennivån lite å stoppa i lite grenar/rötter som bryter vattenytan + flytväxter, passar till en smygande channa å blir en "naturlig propp" 02
Tackar så hjärligt för bra svar! Ni kommer bli bombarderade med bilder o videos när det väl bli slag i saken! 16
Skrivet av Wur
Tackar så hjärligt för bra svar! Ni kommer bli bombarderade med bilder o videos när det väl bli slag i saken! 16
Låter kanon. 02
Cpt brukar alltid snacka om att de lätt får svamp om man inte kör kallsäsong och det är jag faktiskt beredd att säga stämmer. Mina Aurantis får numera svamp kanske varannan månad av sina hoppskador. Det är ingen fara utan går bort av sig själv eller av att jag saltar lite. Men det verkar helt klart som att de har blivit känsligare för angrepp..
Skrivet av gar
Cpt brukar alltid snacka om att de lätt får svamp om man inte kör kallsäsong och det är jag faktiskt beredd att säga stämmer. Mina Aurantis får numera svamp kanske varannan månad av sina hoppskador. Det är ingen fara utan går bort av sig själv eller av att jag saltar lite. Men det verkar helt klart som att de har blivit känsligare för angrepp..
Kan det bli allvarligare komplikationer p.g.a. svamp, d.v.s. kan de dö av infektionerna eller finns risk att de utsätter de andra fiskarna för fara/infektion?

Skulle en kompromiss fungera där man sänker till runt 20 grader så att man slipper flytta dem/andra invånare till separata kar eller måste man gå "balls to the walls" och köra ~15grader?

Kanske inte finns några rätta svar utan de beror på hela omgivningen i karet och individerna etc.
Jag tror att mellanskillnaden är viktigare.
Ligger du på 27-28 vanligtvis så kan nog 20 räcka.

Men ligger du på 25 så bör du ner under 20.

Tror inte det finns något definitivt svar på hur illa dom blir drabbade av svamp.
Men att efterlikna naturen i största möjliga mån ger antagligen hälsosam fisk :)
Jag vet inte riktigt om det kan leda till värre saker. Det känns väl dock som att ett märkbart försämrat immunförsvar och slemskikt är något som man gärna undviker om man har möjligheten. Det med att tempskillnaden är viktigare än den faktiska tempen stämmer säkert, men mina käkar inte och blir väldigt passiva i varmare än 24-25 grader så man måste nog ändå komma ner i lite lägre än 20 om det verkligen ska göra skillnad.
Det verkar som att det är problem med live-notiserna så de avaktiveras tillfälligt.