jag var i på a-lagret idag och pratade filter med Christer.
jag håller på och bygger sump och undrade över val av media. enl. Christer pajjar man vattenvärdena om man över filtrerar.
jag har ingen anledning att misstro honom men jag förstår inte hur det skulle påverka vattnet negativt med för mycket filter?
han menade på att filtren behöver mat för att nära bakterierna, det köper jag. med vid en överfiltrering där maten inte räcker för att kolonisera all filtermedia så bör väl bakterierna kolonisera de delar av filtret som lämpar sig bäst och där tillgången på mat är störst? hur påverkar då ett "dött"/"tomt" filter vattnet negativt?
Tycker man alltid hört att man aldrig kan ha för mycket filtrering! Och jag tror nog mest på det.
[QUOTE=blackmolly;17983]jag var i på a-lagret idag och pratade filter med Christer.
jag håller på och bygger sump och undrade över val av media. enl. Christer pajjar man vattenvärdena om man över filtrerar.[/QUOTE]
Och vad kom ni fram till gällande filtermaterialet? Hur stor sump?
han suckade lite åt mina planer, sumpen är på 160l till ett 720 kar.
planen är att köra filtermatta i första facket sen ett mindre med makaroner och därefter moving beed k1 i det större mitten facket, sen lite mer makaroner och där efter upp i karet igen.
Christers respons var: ähhh det går så mycket mode i filter, släng i lite filtermattor och kör bara.
Det är ganska lätt att överfiltrera, man märker det ganska snabbt då vattenvärdena blir värre, främst ph värdet som sjunker har jag märkt. iom med mer filtering bryts mer ner än vad som är nödvändigt. Dock skulle ju automatiskt vattenpåfyllning vara en lösning på överfiltreringsproblem med ständigt tillflöde av vatten.
Jag kör en sump till mitt 1400 och det kanske är runt 100-150Liter filter massa(K1,makaroner,biobollar,lavakross). inte märkt att ph värdet sjunker snabbare än dom andra karen med bara nåt ytterfilter. Svårt att uppfatta vad som är för mycket men det finns säkert nåt sätt att räkna ut det där på. Tror dom har nåt på theaquatools som man kan räkna ut sånt.
är problemet att svängningarna i ph blir för stora för snabbt och det påverkar fiskarna negativt?
jag har googlat runt endel men inte hittat vad som faktiskt sker med vatten kemin, nån som har nån bra länk?
Det är nog en del av problemet, Jag tror jag hade som värst att det sjönk från 6,5 till 5 på 3 dagar
är det nitrit/nitrat som håller pht uppe eller är det rest produkterna från ned brytnkngen som sänker pht?
Vet inte riktigt vad som är rätt men ju mer syror i vattnet så sjunker ju ph:t. så jag skulle tippa på att nitrit/nitrat samt "Restprodukter" av nedbrytningen sänker ph:t. Dock får gärna nån med lite mer koll flika in lite:)
[QUOTE=blackmolly;17983]jag var i på a-lagret idag och pratade filter med Christer.
jag håller på och bygger sump och undrade över val av media. enl. Christer pajjar man vattenvärdena om man över filtrerar.
jag har ingen anledning att misstro honom men jag förstår inte hur det skulle påverka vattnet negativt med för mycket filter?
han menade på att filtren behöver mat för att nära bakterierna, det köper jag. med vid en överfiltrering där maten inte räcker för att kolonisera all filtermedia så bör väl bakterierna kolonisera de delar av filtret som lämpar sig bäst och där tillgången på mat är störst? hur påverkar då ett "dött"/"tomt" filter vattnet negativt?[/QUOTE]
Ja vattenvärdena i sjön är ju helkassa pga överfiltrering, eller ?
[QUOTE=Mreque;18279]Ja vattenvärdena i sjön är ju helkassa pga överfiltrering, eller ?[/QUOTE]
Det är inte riktigt samma sak. :-D
Ja det är ju därför alla sjöar är försurade :D Nej men om man buffrar vattnet så är det inga problem. Jag har 5 kilo korallkross i mitt filter och ph:t ligger stabilt på 7.5 Och jag har knappt mätbara nitrater efter en månad utan vattenbyte :)
Jag har haft fel förr men överfiltrering och tillräcklig filtrering borde ju rimligtvis vara samma sak.. Oavsett om du har en filtrering som är enormt överdimensionerad kan den ju fortfarande bara hålla ett bestånd av nitrifieringsbakterier som den biologiska belastningen kan hålla vid liv.. Om du väljer att åstadkomma detta genom 45 innerfilter med vadd i eller en sump med k1 i borde inte spela någon roll.. Det som är underdimensionering av filtreringen är ju att du antingen inte kan erbjuda tillräcklig fästyta för bakteriekulturen eller tillräckligt med syre för att de ska överleva/jobba effektivt..
Det enda som inte bryts ner är ju nitrat (om du inte har tillräckligt med växter) och därför byter man vatten..
Med detta i bakhuvudet har jag svårt att se hur överfiltrering skulle ske.. Du kan ju självklart ha andra problem med typ hårdhet osv men det är ju inte riktigt samma sak..
Rätta mig gärna..
Som bong var inne på ser jag nu..
[QUOTE=Byggare Bong;18293]Ja det är ju därför alla sjöar är försurade :D Nej men om man buffrar vattnet så är det inga problem. Jag har 5 kilo korallkross i mitt filter och ph:t ligger stabilt på 7.5 Och jag har knappt mätbara nitrater efter en månad utan vattenbyte :)[/QUOTE]
Har du R/O Vatten eller bara väldigt surt från kranen ?
[QUOTE=Mreque;18312]Har du R/O Vatten eller bara väldigt surt från kranen ?[/QUOTE]
Nix bara kranvatten med ph 7.5 Hårdheten är knappt mätbar här så om man inte buffrar svajar det rejält vid vattenbyte och det vill man ju undvika.
[QUOTE=Byggare Bong;18321]Nix bara kranvatten med ph 7.5 Hårdheten är knappt mätbar här så om man inte buffrar svajar det rejält vid vattenbyte och det vill man ju undvika.[/QUOTE]
Vet du hur mycket hårdheten ligger på i ditt dricksvatten? Vi i vätterbygden har också ganska lågt. Perfekt för malar och andra liknande fiskar om man vill odla vill säga. :)
[QUOTE=Lutt;18327]Vet du hur mycket hårdheten ligger på i ditt dricksvatten? Vi i vätterbygden har också ganska lågt. Perfekt för malar och andra liknande fiskar om man vill odla vill säga. :)[/QUOTE]
Hårdheten är som jag skrev knappt mätbar :p Har mätt med olika dropptest och bästa resultatet någonsin är 1 :p När jag hade odlingslokal var det lätt att odla malar så det är riktigt :)
Jävlar max 1 dH! Är det ens möjligt i kommunalt vatten? Tar ni vatten direkt från en mosse eller? :)
1dH är ju 33mS och det är väldigt lite. Rio Negro i Brasilien ligger på runt 10mS.
Tyckte vi hade lågt, för jag mätte det i lokalen för några år sen vid tre olika tillfällen och fick som lägst 70 och som högst 105 om jag inte minns helt galet.
Hehe vi har tydligen riktigt bra "dricksvatten" här iaf :) Sen finns det väl två skalor man mäter va? Jag kommer inte ihåg vilken av dom jag har mätt men det skiljer mycket mellan dom har jag för mig :p