Heta diskussioner

»

Rätt foder till rätt djur, vad stämmer och varför?

Blev inspirerad till att starta denna tråd, efter några inlägg i en annan tråd här på forumet... Startade väl ungefär här: https://www.rovfisk.se/thread/101571/71/#125122

Men detta är ingen ny diskussion, och det finns många frågetecken kring den... Så en dedikerad diskussionstråd kring ämnet, och gärna med lite go fakta vore ju nice! Så slipper vi vattna ner en bildtråd med ett rätt intressant ämne. Lättare för nyfikna och ovetande att hitta också.

Vad är det egentligen man kan mata med, ska mata med, bör mata med, samt vad skall man undvika? Animaliskt kött till fiskarna, hur fungerar det? Oxhjärta säljs ju som fiskfoder, but why? osv...

@tobiassorensen ChristofferJonsson Zero0ne NiklasNisseAhlgren OscarOberg mfl. får gärna fortsätta eller hoppa in i diskussionen fr.o.m här. ??
Bra initiativ.

Jag tänker inte tackla alla frågorna som folk hade här men så många jag kommer ihåg hehe.

Christopher nämnde att hans fiskar har för en försmak för algtabletter, detta är en bra startpunkt.
Alger innehåller inga enorma mängder proteiner men ändå växer fisk på det och fisk gillar det ofta (även om just algtabletter/maltabletter är ett helt kapitel för sig) så innehåller alger mestadels fetter eller växtlipider ibland upp till 80-90 %.
Detta faktum kan ju få en att tro att lipider i det stora hela är bra, och på ett sätt är detta sånt och på ett annat falskt.
Alg baserade lipider är liknande dom fetter som återfinns i kräftdjur,fiskar osv och är mycket olika till däggdjurs och landväxt baserade fetter.
Och detta har till stor del med smältpunkt att göra och hur fiskarna fysiologi fungerar.

Jag kan dra en liten anekdot för att förtydliga problemet.

Året är ..ehh .. 50-60 talet har jag för mig.. och danskarna ska precis börja sin regnbåge odling som dom är så kända för.
Dom började med att plocka ut way för få avelsdjur så detta ledde tillslut till inavels depression men det är inte relevant i storyn.
Sen började dom experimentera med foder, och det är här vi kliver in i storyn. Danskarna märkte gå ska snabbt att även fast fiskar behöver protein precis som allt levande så kan fiskar metaboliseras fetter på ett helt annat sätt än vi landdjur metaboliserar fetter.
När vi äter fetter eller sockerarter så skapas direktenergi (läs energi eller sparat extra fett) och vi har svårt att bygga kropp och celler med dessa fetter i jämförelse med vattenlevande djur.
Men fiskar fungerar fysiologiskt inte riktigt på samma sätt.
Dvs danskarna förstog ganska snabbt att man kan ersätta proteiner med fetter och få ut ungefär samma resultat av tillväxt.
Detta var lukrativt då protein började bli dyrare och dyrare och mycket dyrare än fetter och oljor och lipider.
Dvs danskarna började experimentera med mindre och mindre mängder protein och istället mer och mer Ratio av fetter.
Detta fungerade utmärkt till en början. Mycket pågrund av fiskarnas fantastiska förmåga att använda fetter för celluppbygnad.
Man köpte in enorma mängder fiskolja till odlingarna och ökade Ration från protein mer och mer.
Och fiskarna växte och var glada ..för en stund.
Sedan vart inte bara fiskmjölet som stor för proteinet dyrare utan även fiskolja blev mer och mer åtråvärd och såklart dyrare.
Då började danskarna experimentera med andra typer av fetter och lipider.
Och här börjar problemen..
Danskarna kom på att rapsolja var väldigt likt fiskolja på många sätt men otroligt mycket billigare så dom bytte ut mer och mer fiskolja till växtfetter som raps och liknande.
Tillslut låg dom på över 80% rapsolja i fodret och fiskarna växte som satan och mådde tillsynes bra. Tills en dag dom kom till odlingen och fiskarna simmade uppåner!
Detta hände pågrund av felaktiga fetter och för stor mängd fetter, och regnbågarna började samla överbliven mängd fett på buken lite liknande hur vi landdjur gör med för stor Ratio fett,stärkelse, sockerarter.
Dvs en fisk som lever i vatten kan inte metabolisera den mängden fetter och skapar detta vaxliknande fett i buken och eftersom fett är lättare än vatten så flippade dom uppåner.
Detta är inte så bra för en fisk på många nivåer.
Och sen kom dom riktiga problemen. Helt plötsligt så började fiskarna samla så mycket fetter i kroppen att fettet som är insprängd mellan musklerna (Dom vitgula sträcken emellan muskelfibrerna på regnbågen) blev så pass breda att kroppen inte längre kunde hålla ihop och fisken började fysiskt gå sönder i köttet!

Och där kom busten på danskarna regnbåge bom någon gång på 80 talet.

Vad lär vi oss då av detta?!
Jo absolut kan man ge fetter till fiskar men man får äkta sig för ration.
Och land fetter som växtfetter och landdjur fetter har en högre smältpunkt och kan inte riktigt ersätta fetter och lipider skapade av alger och kräftdjur osv.

Detta försiggår även idag men till mindre skala och Ratio.

Du kan tillochmed observera detta om du köper odlad fisk som lax och regnbåge och öring. Vilket du gör då vild fisk är nästan icke förekommande i butiker idag.
Och här kommer vi in på skillnaden på vissa djur och djur i fångenskap.
En vild lax eller regnbåge ligger nånstans mellan 11-14 % fettinnehåll beroende på säsong och hur bra den käkat på senaste medans en odlad lax eller regnbåge idag ligger någonstans mellan 28-32% fett.
Samt att detta fettet är inte alls lika nyttigt och har inte i närheten av samma mängd omega 3 och omega 6 som fiskodlings maffian ... förlåt industrin gärna vill påstå.

Dom har inte bara en högre nästan dubbel mängd fett vilket inte direkt gör fisk nyttigt längre utan har även ännu mer fett pågrund av att det är så alla djur låser in gifter den inte kan metabolisera.

Samma storyn går även att dra om proteiner, ni kanske kommer ihåg när man började mata kor med kor och hur bra det gick.

Fisk och djur i naturen har mycket mindre fetter då dom måste jobba för käket och äter mindre sällan och stabilt än en i fångenskap.

Kolla skillnaden på våra uppdragna grisar i jämförelse med vildsvin eller en älg i jämfört med en ko.
Samma grundkoncept. Det är inte bara mer magert kött utan fetterna som finns där är även extremt mycket nyttigare.
Kolla på oss västerlänningar i jämfört med en xingu indian. Kost och energi ut är en väldigt stor del av fysiologi.

Sen kan man även gå in på landdjur protein vs vattenlevande djurs protein.
Som någon nämnde så här oxhjärta en stor mängd protein och en väldigt låg mängd fett då det är en extremt hårt arbetande muskel.
Och det mesta säg 90% av fetterna som finns där återfinns på utsidan av muskeln och går att skära bort och på så sätt få en ännu mer fettsnål produkt.
Men det finns alltid en viss mängd insprängd fett eller intermuskulärt fett i alla muskler. Och dessa är svåra att skära ut.
Samt att landdjur proteiner som någon annan nämnde är överlag svårare att metaboliseras för vattenlevande djur än landdjur.
Dvs även om proteininehållet är högt så får fiskarna inte i sig allt.
Jag har haft en uträkning på den exakta procenten men kan inte hitta den just nu.
Kontentan är hur som helst att äter en fisk en annan fisk så kan den på samma sätt som fetter inte metabolisera allt protein utan en stor del blir bara restprodukt dvs bajs.
Dvs även fast tekniskt sett så här oxhjärta mer protein än säg torsk, räka, tonfisk eller liknande så blir slutenergin mindre då dom inte är designade för detta.

Absolut äter fiskar landdjur i naturen, åk upp till Jämtland och fiska gädda med en mus imitation så ska du se på fan! Har plockat både gädda och tillochmed öringar med hela musfamiljer i magen. Men detta handlar om extrem konkurrens och brist på näring i vattensystemet.

På samma sätt som vi käkar en burgare eller dricker läsk och tror att detta är bra eller är näring då vi blir mätta så är detta katastrof i för stor Ratio eller längd av tid.
Hela vår art trycker enorma mängder socker t ex och försöker intala sig själv att detta är ok även om nästan varenda allvarlig sjukdom är kopplat till just överdrivet mono och polysaccarin intag.

Jag har säkert missat något men detta är grunden till mina tankar till varför oxhjärta absolut kan användas som treat nångång då och då. Men proteiner och fetter från vattenlevande djur, växter eller insekter alltid är bättre i längden.


Skrivet av Zero0ne
Bra initiativ.

Jag tänker inte tackla alla frågorna som folk hade här men så många jag kommer ihåg hehe.

Christopher nämnde att hans fiskar har för en försmak för algtabletter, detta är en bra startpunkt.
Alger innehåller inga enorma mängder proteiner men ändå växer fisk på det och fisk gillar det ofta (även om just algtabletter/maltabletter är ett helt kapitel för sig) så innehåller alger mestadels fetter eller växtlipider ibland upp till 80-90 %.
Detta faktum kan ju få en att tro att lipider i det stora hela är bra, och på ett sätt är detta sånt och på ett annat falskt.
Alg baserade lipider är liknande dom fetter som återfinns i kräftdjur,fiskar osv och är mycket olika till däggdjurs och landväxt baserade fetter.
Och detta har till stor del med smältpunkt att göra och hur fiskarna fysiologi fungerar.

Jag kan dra en liten anekdot för att förtydliga problemet.

Året är ..ehh .. 50-60 talet har jag för mig.. och danskarna ska precis börja sin regnbåge odling som dom är så kända för.
Dom började med att plocka ut way för få avelsdjur så detta ledde tillslut till inavels depression men det är inte relevant i storyn.
Sen började dom experimentera med foder, och det är här vi kliver in i storyn. Danskarna märkte gå ska snabbt att även fast fiskar behöver protein precis som allt levande så kan fiskar metaboliseras fetter på ett helt annat sätt än vi landdjur metaboliserar fetter.
När vi äter fetter eller sockerarter så skapas direktenergi (läs energi eller sparat extra fett) och vi har svårt att bygga kropp och celler med dessa fetter i jämförelse med vattenlevande djur.
Men fiskar fungerar fysiologiskt inte riktigt på samma sätt.
Dvs danskarna förstog ganska snabbt att man kan ersätta proteiner med fetter och få ut ungefär samma resultat av tillväxt.
Detta var lukrativt då protein började bli dyrare och dyrare och mycket dyrare än fetter och oljor och lipider.
Dvs danskarna började experimentera med mindre och mindre mängder protein och istället mer och mer Ratio av fetter.
Detta fungerade utmärkt till en början. Mycket pågrund av fiskarnas fantastiska förmåga att använda fetter för celluppbygnad.
Man köpte in enorma mängder fiskolja till odlingarna och ökade Ration från protein mer och mer.
Och fiskarna växte och var glada ..för en stund.
Sedan vart inte bara fiskmjölet som stor för proteinet dyrare utan även fiskolja blev mer och mer åtråvärd och såklart dyrare.
Då började danskarna experimentera med andra typer av fetter och lipider.
Och här börjar problemen..
Danskarna kom på att rapsolja var väldigt likt fiskolja på många sätt men otroligt mycket billigare så dom bytte ut mer och mer fiskolja till växtfetter som raps och liknande.
Tillslut låg dom på över 80% rapsolja i fodret och fiskarna växte som satan och mådde tillsynes bra. Tills en dag dom kom till odlingen och fiskarna simmade uppåner!
Detta hände pågrund av felaktiga fetter och för stor mängd fetter, och regnbågarna började samla överbliven mängd fett på buken lite liknande hur vi landdjur gör med för stor Ratio fett,stärkelse, sockerarter.
Dvs en fisk som lever i vatten kan inte metabolisera den mängden fetter och skapar detta vaxliknande fett i buken och eftersom fett är lättare än vatten så flippade dom uppåner.
Detta är inte så bra för en fisk på många nivåer.
Och sen kom dom riktiga problemen. Helt plötsligt så började fiskarna samla så mycket fetter i kroppen att fettet som är insprängd mellan musklerna (Dom vitgula sträcken emellan muskelfibrerna på regnbågen) blev så pass breda att kroppen inte längre kunde hålla ihop och fisken började fysiskt gå sönder i köttet!

Och där kom busten på danskarna regnbåge bom någon gång på 80 talet.

Vad lär vi oss då av detta?!
Jo absolut kan man ge fetter till fiskar men man får äkta sig för ration.
Och land fetter som växtfetter och landdjur fetter har en högre smältpunkt och kan inte riktigt ersätta fetter och lipider skapade av alger och kräftdjur osv.

Detta försiggår även idag men till mindre skala och Ratio.

Du kan tillochmed observera detta om du köper odlad fisk som lax och regnbåge och öring. Vilket du gör då vild fisk är nästan icke förekommande i butiker idag.
Och här kommer vi in på skillnaden på vissa djur och djur i fångenskap.
En vild lax eller regnbåge ligger nånstans mellan 11-14 % fettinnehåll beroende på säsong och hur bra den käkat på senaste medans en odlad lax eller regnbåge idag ligger någonstans mellan 28-32% fett.
Samt att detta fettet är inte alls lika nyttigt och har inte i närheten av samma mängd omega 3 och omega 6 som fiskodlings maffian ... förlåt industrin gärna vill påstå.

Dom har inte bara en högre nästan dubbel mängd fett vilket inte direkt gör fisk nyttigt längre utan har även ännu mer fett pågrund av att det är så alla djur låser in gifter den inte kan metabolisera.

Samma storyn går även att dra om proteiner, ni kanske kommer ihåg när man började mata kor med kor och hur bra det gick.

Fisk och djur i naturen har mycket mindre fetter då dom måste jobba för käket och äter mindre sällan och stabilt än en i fångenskap.

Kolla skillnaden på våra uppdragna grisar i jämförelse med vildsvin eller en älg i jämfört med en ko.
Samma grundkoncept. Det är inte bara mer magert kött utan fetterna som finns där är även extremt mycket nyttigare.
Kolla på oss västerlänningar i jämfört med en xingu indian. Kost och energi ut är en väldigt stor del av fysiologi.

Sen kan man även gå in på landdjur protein vs vattenlevande djurs protein.
Som någon nämnde så här oxhjärta en stor mängd protein och en väldigt låg mängd fett då det är en extremt hårt arbetande muskel.
Och det mesta säg 90% av fetterna som finns där återfinns på utsidan av muskeln och går att skära bort och på så sätt få en ännu mer fettsnål produkt.
Men det finns alltid en viss mängd insprängd fett eller intermuskulärt fett i alla muskler. Och dessa är svåra att skära ut.
Samt att landdjur proteiner som någon annan nämnde är överlag svårare att metaboliseras för vattenlevande djur än landdjur.
Dvs även om proteininehållet är högt så får fiskarna inte i sig allt.
Jag har haft en uträkning på den exakta procenten men kan inte hitta den just nu.
Kontentan är hur som helst att äter en fisk en annan fisk så kan den på samma sätt som fetter inte metabolisera allt protein utan en stor del blir bara restprodukt dvs bajs.
Dvs även fast tekniskt sett så här oxhjärta mer protein än säg torsk, räka, tonfisk eller liknande så blir slutenergin mindre då dom inte är designade för detta.

Absolut äter fiskar landdjur i naturen, åk upp till Jämtland och fiska gädda med en mus imitation så ska du se på fan! Har plockat både gädda och tillochmed öringar med hela musfamiljer i magen. Men detta handlar om extrem konkurrens och brist på näring i vattensystemet.

På samma sätt som vi käkar en burgare eller dricker läsk och tror att detta är bra eller är näring då vi blir mätta så är detta katastrof i för stor Ratio eller längd av tid.
Hela vår art trycker enorma mängder socker t ex och försöker intala sig själv att detta är ok även om nästan varenda allvarlig sjukdom är kopplat till just överdrivet mono och polysaccarin intag.

Jag har säkert missat något men detta är grunden till mina tankar till varför oxhjärta absolut kan användas som treat nångång då och då. Men proteiner och fetter från vattenlevande djur, växter eller insekter alltid är bättre i längden.


Tack! Det var ett imponerande o bra svar! ❤
Självklart håller jag med om att fiskar inte ska äta för mycket skräp. Nu börjar jag förstå lite mera varför.
Men jag tycker att dom äter bättre av vitfisken o räkorna om jag varvar i bland.
Men just nu har jag sån sjuk konkurrens om maten i så alla äter sjukt bra.
Så har inte behövt varva med något. ?
Jag blir lite nyfiken på vad du har för titel eller varför du läst så mycket om fiskodling kost osv.
Sen i bland kan det vara bra att slänga in en förklaring bakom vissa ord så slipper man sitta med google samtidigt som man läser. ? (jag jobbar med att köra maskin)
En till lite fråga ang fett uppbyggnad.
Jag har en giraffnnosmal som äter kopiösa mängder pellets och räkor.
Jag brukar mata tills jag ser att alla har tappat intresse för maten. Men oftast äter den lika mycket som alla andra tillsammans.
Är det risk att den får samma problem som danskarna fick med fett i buken o musklerna?
Jag matar bara med northfinn o hikari.
Jag har trott att den bara skiter ut överflödet. Men kanske borde flytta den till en annan burk och dra ner på maten?
Skrivet av NiklasNisseAhlgren
Tack! Det var ett imponerande o bra svar! ❤
Självklart håller jag med om att fiskar inte ska äta för mycket skräp. Nu börjar jag förstå lite mera varför.
Men jag tycker att dom äter bättre av vitfisken o räkorna om jag varvar i bland.
Men just nu har jag sån sjuk konkurrens om maten i så alla äter sjukt bra.
Så har inte behövt varva med något. ?
Jag blir lite nyfiken på vad du har för titel eller varför du läst så mycket om fiskodling kost osv.
Sen i bland kan det vara bra att slänga in en förklaring bakom vissa ord så slipper man sitta med google samtidigt som man läser. ? (jag jobbar med att köra maskin)
Jag har jobbat med fiskodling, vatten och som fiskeguide större delen av mitt liv.
Är utbildad limnolog och microlimnolog samt har gått utbildning inom landbaserad fiskodling, patologi inom ichtologi samt genetik och förädling samt massa annat.
Har även jobbat på en hel del fiskodlingar samt jobbat som konsult för andra fiskodlingar och designat fiskodlingar både i sverige, Afrika och Sydamerika. Samt designat och byggt upp Europas största bioflock vannamei räk odling.
Har även jobbat med SLU för att ta fram nya hållbara mikrobiologisks bakteriebaserat foder, algbaserade intensiv odlingar och bioflock system för olika arter och semi intensiva integrerade odlings system.
Titel ..de vetefan ..fiskgalen..typ.
Men har också sett baksidan av branschen så..

Angående nisses fråga med giraffmalen.
Nej du kommer inte få danskarna issues,då pratar vi stora mängder fel fett, mycket större än vad som finns i pellets, även om jag hade valt bort hikarin personligen men mest pågrund av överdrivet kolhydrat och stärkelse innehåll.
North-fin har great foder som är mest baserat på krill, alger och fisk dvs bra fetter.
Men eget foder baserat på riktig kunskap inom ämnet är absolut det bästa. Insektsbaserat eller fisk baserat och varierat. Dock är ju svältperioder ingen dålig idé. Man får tänka på att fisk i det vilda kan gå långa perioder utan mat speciellt rovfisk. Att pausa mat helt en dag eller två är verkligen inget problem och kan va positivt.
Skrivet av Zero0ne
Jag har jobbat med fiskodling, vatten och som fiskeguide större delen av mitt liv.
Är utbildad limnolog och microlimnolog samt har gått utbildning inom landbaserad fiskodling, patologi inom ichtologi samt genetik och förädling samt massa annat.
Har även jobbat på en hel del fiskodlingar samt jobbat som konsult för andra fiskodlingar och designat fiskodlingar både i sverige, Afrika och Sydamerika. Samt designat och byggt upp Europas största bioflock vannamei räk odling.
Har även jobbat med SLU för att ta fram nya hållbara mikrobiologisks bakteriebaserat foder, algbaserade intensiv odlingar och bioflock system för olika arter och semi intensiva integrerade odlings system.
Titel ..de vetefan ..fiskgalen..typ.
Men har också sett baksidan av branschen så..

Angående nisses fråga med giraffmalen.
Nej du kommer inte få danskarna issues,då pratar vi stora mängder fel fett, mycket större än vad som finns i pellets, även om jag hade valt bort hikarin personligen men mest pågrund av överdrivet kolhydrat och stärkelse innehåll.
North-fin har great foder som är mest baserat på krill, alger och fisk dvs bra fetter.
Men eget foder baserat på riktig kunskap inom ämnet är absolut det bästa. Insektsbaserat eller fisk baserat och varierat. Dock är ju svältperioder ingen dålig idé. Man får tänka på att fisk i det vilda kan gå långa perioder utan mat speciellt rovfisk. Att pausa mat helt en dag eller två är verkligen inget problem och kan va positivt.
Tack! ❤ det låter bra ?
Menade inget med titel frågan men man blir ju nyfiken! ? jag har snöat in på dragracing o motorsport hela mitt liv så tycker det är farsinerande med människor som duktiga innom sitt område. ?
Tur vi har Zero0ne... ???
Skrivet av Zero0ne
Bra initiativ.

Jag tänker inte tackla alla frågorna som folk hade här men så många jag kommer ihåg hehe.

Christopher nämnde att hans fiskar har för en försmak för algtabletter, detta är en bra startpunkt.
Alger innehåller inga enorma mängder proteiner men ändå växer fisk på det och fisk gillar det ofta (även om just algtabletter/maltabletter är ett helt kapitel för sig) så innehåller alger mestadels fetter eller växtlipider ibland upp till 80-90 %.
Detta faktum kan ju få en att tro att lipider i det stora hela är bra, och på ett sätt är detta sånt och på ett annat falskt.
Alg baserade lipider är liknande dom fetter som återfinns i kräftdjur,fiskar osv och är mycket olika till däggdjurs och landväxt baserade fetter.
Och detta har till stor del med smältpunkt att göra och hur fiskarna fysiologi fungerar.

Jag kan dra en liten anekdot för att förtydliga problemet.

Året är ..ehh .. 50-60 talet har jag för mig.. och danskarna ska precis börja sin regnbåge odling som dom är så kända för.
Dom började med att plocka ut way för få avelsdjur så detta ledde tillslut till inavels depression men det är inte relevant i storyn.
Sen började dom experimentera med foder, och det är här vi kliver in i storyn. Danskarna märkte gå ska snabbt att även fast fiskar behöver protein precis som allt levande så kan fiskar metaboliseras fetter på ett helt annat sätt än vi landdjur metaboliserar fetter.
När vi äter fetter eller sockerarter så skapas direktenergi (läs energi eller sparat extra fett) och vi har svårt att bygga kropp och celler med dessa fetter i jämförelse med vattenlevande djur.
Men fiskar fungerar fysiologiskt inte riktigt på samma sätt.
Dvs danskarna förstog ganska snabbt att man kan ersätta proteiner med fetter och få ut ungefär samma resultat av tillväxt.
Detta var lukrativt då protein började bli dyrare och dyrare och mycket dyrare än fetter och oljor och lipider.
Dvs danskarna började experimentera med mindre och mindre mängder protein och istället mer och mer Ratio av fetter.
Detta fungerade utmärkt till en början. Mycket pågrund av fiskarnas fantastiska förmåga att använda fetter för celluppbygnad.
Man köpte in enorma mängder fiskolja till odlingarna och ökade Ration från protein mer och mer.
Och fiskarna växte och var glada ..för en stund.
Sedan vart inte bara fiskmjölet som stor för proteinet dyrare utan även fiskolja blev mer och mer åtråvärd och såklart dyrare.
Då började danskarna experimentera med andra typer av fetter och lipider.
Och här börjar problemen..
Danskarna kom på att rapsolja var väldigt likt fiskolja på många sätt men otroligt mycket billigare så dom bytte ut mer och mer fiskolja till växtfetter som raps och liknande.
Tillslut låg dom på över 80% rapsolja i fodret och fiskarna växte som satan och mådde tillsynes bra. Tills en dag dom kom till odlingen och fiskarna simmade uppåner!
Detta hände pågrund av felaktiga fetter och för stor mängd fetter, och regnbågarna började samla överbliven mängd fett på buken lite liknande hur vi landdjur gör med för stor Ratio fett,stärkelse, sockerarter.
Dvs en fisk som lever i vatten kan inte metabolisera den mängden fetter och skapar detta vaxliknande fett i buken och eftersom fett är lättare än vatten så flippade dom uppåner.
Detta är inte så bra för en fisk på många nivåer.
Och sen kom dom riktiga problemen. Helt plötsligt så började fiskarna samla så mycket fetter i kroppen att fettet som är insprängd mellan musklerna (Dom vitgula sträcken emellan muskelfibrerna på regnbågen) blev så pass breda att kroppen inte längre kunde hålla ihop och fisken började fysiskt gå sönder i köttet!

Och där kom busten på danskarna regnbåge bom någon gång på 80 talet.

Vad lär vi oss då av detta?!
Jo absolut kan man ge fetter till fiskar men man får äkta sig för ration.
Och land fetter som växtfetter och landdjur fetter har en högre smältpunkt och kan inte riktigt ersätta fetter och lipider skapade av alger och kräftdjur osv.

Detta försiggår även idag men till mindre skala och Ratio.

Du kan tillochmed observera detta om du köper odlad fisk som lax och regnbåge och öring. Vilket du gör då vild fisk är nästan icke förekommande i butiker idag.
Och här kommer vi in på skillnaden på vissa djur och djur i fångenskap.
En vild lax eller regnbåge ligger nånstans mellan 11-14 % fettinnehåll beroende på säsong och hur bra den käkat på senaste medans en odlad lax eller regnbåge idag ligger någonstans mellan 28-32% fett.
Samt att detta fettet är inte alls lika nyttigt och har inte i närheten av samma mängd omega 3 och omega 6 som fiskodlings maffian ... förlåt industrin gärna vill påstå.

Dom har inte bara en högre nästan dubbel mängd fett vilket inte direkt gör fisk nyttigt längre utan har även ännu mer fett pågrund av att det är så alla djur låser in gifter den inte kan metabolisera.

Samma storyn går även att dra om proteiner, ni kanske kommer ihåg när man började mata kor med kor och hur bra det gick.

Fisk och djur i naturen har mycket mindre fetter då dom måste jobba för käket och äter mindre sällan och stabilt än en i fångenskap.

Kolla skillnaden på våra uppdragna grisar i jämförelse med vildsvin eller en älg i jämfört med en ko.
Samma grundkoncept. Det är inte bara mer magert kött utan fetterna som finns där är även extremt mycket nyttigare.
Kolla på oss västerlänningar i jämfört med en xingu indian. Kost och energi ut är en väldigt stor del av fysiologi.

Sen kan man även gå in på landdjur protein vs vattenlevande djurs protein.
Som någon nämnde så här oxhjärta en stor mängd protein och en väldigt låg mängd fett då det är en extremt hårt arbetande muskel.
Och det mesta säg 90% av fetterna som finns där återfinns på utsidan av muskeln och går att skära bort och på så sätt få en ännu mer fettsnål produkt.
Men det finns alltid en viss mängd insprängd fett eller intermuskulärt fett i alla muskler. Och dessa är svåra att skära ut.
Samt att landdjur proteiner som någon annan nämnde är överlag svårare att metaboliseras för vattenlevande djur än landdjur.
Dvs även om proteininehållet är högt så får fiskarna inte i sig allt.
Jag har haft en uträkning på den exakta procenten men kan inte hitta den just nu.
Kontentan är hur som helst att äter en fisk en annan fisk så kan den på samma sätt som fetter inte metabolisera allt protein utan en stor del blir bara restprodukt dvs bajs.
Dvs även fast tekniskt sett så här oxhjärta mer protein än säg torsk, räka, tonfisk eller liknande så blir slutenergin mindre då dom inte är designade för detta.

Absolut äter fiskar landdjur i naturen, åk upp till Jämtland och fiska gädda med en mus imitation så ska du se på fan! Har plockat både gädda och tillochmed öringar med hela musfamiljer i magen. Men detta handlar om extrem konkurrens och brist på näring i vattensystemet.

På samma sätt som vi käkar en burgare eller dricker läsk och tror att detta är bra eller är näring då vi blir mätta så är detta katastrof i för stor Ratio eller längd av tid.
Hela vår art trycker enorma mängder socker t ex och försöker intala sig själv att detta är ok även om nästan varenda allvarlig sjukdom är kopplat till just överdrivet mono och polysaccarin intag.

Jag har säkert missat något men detta är grunden till mina tankar till varför oxhjärta absolut kan användas som treat nångång då och då. Men proteiner och fetter från vattenlevande djur, växter eller insekter alltid är bättre i längden.


Mycket lärorikt tack, finns det något specifikt recept på fiskfoder du skulle rekommendera för te.x rockor
Skrivet av NiklasNisseAhlgren
En till lite fråga ang fett uppbyggnad.
Jag har en giraffnnosmal som äter kopiösa mängder pellets och räkor.
Jag brukar mata tills jag ser att alla har tappat intresse för maten. Men oftast äter den lika mycket som alla andra tillsammans.
Är det risk att den får samma problem som danskarna fick med fett i buken o musklerna?
Jag matar bara med northfinn o hikari.
Jag har trott att den bara skiter ut överflödet. Men kanske borde flytta den till en annan burk och dra ner på maten?
Vilket fetto ?
Skrivet av Zero0ne
Jag har jobbat med fiskodling, vatten och som fiskeguide större delen av mitt liv.
Är utbildad limnolog och microlimnolog samt har gått utbildning inom landbaserad fiskodling, patologi inom ichtologi samt genetik och förädling samt massa annat.
Har även jobbat på en hel del fiskodlingar samt jobbat som konsult för andra fiskodlingar och designat fiskodlingar både i sverige, Afrika och Sydamerika. Samt designat och byggt upp Europas största bioflock vannamei räk odling.
Har även jobbat med SLU för att ta fram nya hållbara mikrobiologisks bakteriebaserat foder, algbaserade intensiv odlingar och bioflock system för olika arter och semi intensiva integrerade odlings system.
Titel ..de vetefan ..fiskgalen..typ.
Men har också sett baksidan av branschen så..

Angående nisses fråga med giraffmalen.
Nej du kommer inte få danskarna issues,då pratar vi stora mängder fel fett, mycket större än vad som finns i pellets, även om jag hade valt bort hikarin personligen men mest pågrund av överdrivet kolhydrat och stärkelse innehåll.
North-fin har great foder som är mest baserat på krill, alger och fisk dvs bra fetter.
Men eget foder baserat på riktig kunskap inom ämnet är absolut det bästa. Insektsbaserat eller fisk baserat och varierat. Dock är ju svältperioder ingen dålig idé. Man får tänka på att fisk i det vilda kan gå långa perioder utan mat speciellt rovfisk. Att pausa mat helt en dag eller två är verkligen inget problem och kan va positivt.
Du skriver att North-fin är bra skit. Vilka mer märken eller liknande rekommenderar du? Vilka märken skulle du undvika pga deras innehåll?
Skrivet av Ritchy
Du skriver att North-fin är bra skit. Vilka mer märken eller liknande rekommenderar du? Vilka märken skulle du undvika pga deras innehåll?
Tror det har diskuterats en hel del på detta forum men basic kunskap är det du kommer komma längst på. Att förstå fiskens krav och fysiologi och grundlig näringslära för då är det bara att läsa ingredienserna så vet du direkt.
Tyvärr är det svårt att hitta bra foder idag, många gillar hikari, Dr bassler, tropical, sera, ocean nutrition osv men få har rakt igenom bra och riktiga ingredienser precis som halvfabrikaten vi människor nu över på till stor del så handlar allt om ören och kronor. Detta slutar i 99 procents fall med utfyllning och syntetisk vitaminboost istället för vitaminrika bra ingredienser.
Börjat du läsa på baksidan av burkar så kommer du märka mönster i form av majs, vetemjöl, överbliven jäst från ölbranchen, soja osv osv dvs nån typ av utfyllnad ofta i form av en kolhydratkälla. Väldigt få har noll utfyllnad i sina foder och dom som inte har det som north-fin, vissa ON, repashy är mycket dyrare men det är ju mer mat för pengarna så. Köper du en burk hikari som är hälften av pengarna i jämfört med north-fin säger vi så har du inte sparat hälften du har förlorat hälften av fodret i form av vetemjöl å annat som bara kommer gå rakt igenom fisken.
Som jag skrev innan de bästa är att göra själv då kan du själv bestämma vad som bör finnas i fodret. Samt kan använda färska fina ingredienser vilket betyder att du inte behöver boosta med syntetiska vitaminer.
Skrivet av Zero0ne
Tror det har diskuterats en hel del på detta forum men basic kunskap är det du kommer komma längst på. Att förstå fiskens krav och fysiologi och grundlig näringslära för då är det bara att läsa ingredienserna så vet du direkt.
Tyvärr är det svårt att hitta bra foder idag, många gillar hikari, Dr bassler, tropical, sera, ocean nutrition osv men få har rakt igenom bra och riktiga ingredienser precis som halvfabrikaten vi människor nu över på till stor del så handlar allt om ören och kronor. Detta slutar i 99 procents fall med utfyllning och syntetisk vitaminboost istället för vitaminrika bra ingredienser.
Börjat du läsa på baksidan av burkar så kommer du märka mönster i form av majs, vetemjöl, överbliven jäst från ölbranchen, soja osv osv dvs nån typ av utfyllnad ofta i form av en kolhydratkälla. Väldigt få har noll utfyllnad i sina foder och dom som inte har det som north-fin, vissa ON, repashy är mycket dyrare men det är ju mer mat för pengarna så. Köper du en burk hikari som är hälften av pengarna i jämfört med north-fin säger vi så har du inte sparat hälften du har förlorat hälften av fodret i form av vetemjöl å annat som bara kommer gå rakt igenom fisken.
Som jag skrev innan de bästa är att göra själv då kan du själv bestämma vad som bör finnas i fodret. Samt kan använda färska fina ingredienser vilket betyder att du inte behöver boosta med syntetiska vitaminer.
Har hört att vissa matarmed kattmat för att det skulle innehålla bättre ingredienser men.
Skrivet av KarlOlsson
Har hört att vissa matarmed kattmat för att det skulle innehålla bättre ingredienser men.
Samma sak i kattmat och hundfoders branschen ... Exakt samma problem..en kattmat som säljs som räksmak eller fiskbaserat kattfoder brukar normalt idag ja en mängd av räkor t ex på ungefär 1-3% räkor!, Skulle ni kalla en middag som har 1-3% räkor för en räkmiddag?...
Jag skulle aldrig mata en hund med hundfoder eller en katt med kattmat.. det är bara skit precis som alla foderbrancher.. tyvärr .. dom använder precis samma Trix, utfyllnad, rent lurendrägeri, syntetiska vitaminer och cancer framkallade anti härsknings medel.
Detta gäller även dyra foder och så kallade veterinär foder som ofta säljs på djursjukhus och liknade... Dom säljer cancer framkallade foder i lobbyn.. kostar helt olika men allt är exakt samma sak.. sen undrar folk varför hundar och katter har så mycket hälsoproblem nu för tiden .. sen går dom och köper ett svindyrt foder baserat på ingenting med cancer framkallande ämnen i.
Har försökt läxa upp veterinärer med detta genom att släpa ut som till lobbyn och visa dom ingrediens för ingrediens vad dom säljer medans dom försöker lösa just dom problemen... Inte ens läkare och veterinärer har denna kunskap... Det är helt sjukt .. dom.är totalt ovetande om vad dom tipsar om... Köp detta svindyra veterinär foder för det är bra för (blank) ... Enligt fabrikören... Inte enligt veterinärens egen kunskap om näringslära.. han har inte ens läst vad det är i fodret...
Grundregel.. trust No One!!
Jag önskar alla kunde sett vad jag sett när jag jobbade inom foderbranchen.
När dom står och hanterar etoxikin/etoxyquin sprayaren och tunnorna som innehåller etoxikin så är dom grabbarna utrustade med full hazmat suite och behandlar det basicly som ett biologiskt eller kemiskt stridsmedel... Dom tar inte ens på fodret för dom vet hur jäkla cancer framkallade det är....
Skrivet av Zero0ne
Jag önskar alla kunde sett vad jag sett när jag jobbade inom foderbranchen.
När dom står och hanterar etoxikin/etoxyquin sprayaren och tunnorna som innehåller etoxikin så är dom grabbarna utrustade med full hazmat suite och behandlar det basicly som ett biologiskt eller kemiskt stridsmedel... Dom tar inte ens på fodret för dom vet hur jäkla cancer framkallade det är....
Just etoxikin är dock inte tillåtet inom EU längre. Så den substansen bör bara vara ett problem om man hittar ett restlager eller direktimporterar från en region där det är tillåtet.
Skrivet av DavidEk
Just etoxikin är dock inte tillåtet inom EU längre. Så den substansen bör bara vara ett problem om man hittar ett restlager eller direktimporterar från en region där det är tillåtet.
Jepp nolltolerans på det inom EU nu... Problemet är väl att det är väldigt få foder som tillverkas inom EU (läs basicly inga) och det finns inga regler på att köpa in foder från andra länder... Där har vi problemet. Sen bidrar detta till synes bra förbud för etoxikin till att fler och fler flyttar sina foderfabriker utanför EU. När jag jobbade inom aquakultur med Bio-floc teknik hade vi enorma problem med att hitta godkända foder tillverkade inom EU, vilket slutade i att företaget jag jobbade för smugglade in ej godkänt foder från Sydamerika. Läs själv på era foder, hur många är inte tillverkade i Asien t ex.
Samma sak med antibiotika och djur uppfödning för mat osv.. köttindustrin ska vi inte ens nämna..
Kolla t ex Japans och Kanadas undersökningar av olika djur foder som hade upp över 90 gånger dosen av normalt etoxikin innehåll..
Tyvärr är det också smått nästan konspiratorisk ämne då det ligger extremt mycket pengar i denna fråga.. laxindustrin framförallt från Norge har tystnat många tv program, tidningar och forskare som försökt gå ut med detta.
Så det är svårt att hitta korrekt information.
Foder till djur och framförallt djur vi äter är en miljardindustri.


Det verkar som att det är problem med live-notiserna så de avaktiveras tillfälligt.