Heta diskussioner

»

Akvariet - ett förråd under en kris?

1/2
Nu när det dagligen talas om diverse kriser kom tanken upp - kan akvariet användas som ett förråd under en kris?

Jag antar att fiskarna generellt går utmärkt att äta, många av dom är ju matfiskar i andra delar av världen. Sen kanske dom inte smakar jättegott när dom har matats med pellets, men det kan nog andra svara på.

En sak som jag tycker ligger lite närmre än att ge sig på familjemedlemmarna är att använda sig av vattnet. Man ska ju ha ett antal liter per personer och dag och många av oss har ett flertal kubik ståendes hemma och som hyfsat regelbundet byts ut. Varför inte använda det vid en kris?
Nu vill inte jag stoppa ner muggen direkt i karet och slurpa i mig, men vad tror ni om att använda en LifeStraw (https://www.outnorth.se/lifestraw/lifestraw-go-water-filter-bottle )? Räcker det att köra vattnet genom den? Bör man ändå koka det efter?
Skrivet av djr83
Nu när det dagligen talas om diverse kriser kom tanken upp - kan akvariet användas som ett förråd under en kris?

Jag antar att fiskarna generellt går utmärkt att äta, många av dom är ju matfiskar i andra delar av världen. Sen kanske dom inte smakar jättegott när dom har matats med pellets, men det kan nog andra svara på.

En sak som jag tycker ligger lite närmre än att ge sig på familjemedlemmarna är att använda sig av vattnet. Man ska ju ha ett antal liter per personer och dag och många av oss har ett flertal kubik ståendes hemma och som hyfsat regelbundet byts ut. Varför inte använda det vid en kris?
Nu vill inte jag stoppa ner muggen direkt i karet och slurpa i mig, men vad tror ni om att använda en LifeStraw (https://www.outnorth.se/lifestraw/lifestraw-go-water-filter-bottle )? Räcker det att köra vattnet genom den? Bör man ändå koka det efter?
Jag har klurat på liknande saker.

När det kommer till fisk så räknar jag med att elen går före det blir aktuellt att använda de till mat, dvs de kommer att vara döda sedan länge när det händer (filter goes poof osv).

Men vattnet kan helt klart användas, jag tänker primärt till toalettspolning osv. Även om det finns sjukt bra filter på marknaden och att man kan koka vattnet så är det rätt energikrävande och tar tid.

Så, vi har färskvatten för ca 1v om det skiter sig. Om det skulle dra ut längre än så så får man se. Men att ha 6kbm stinkande bakteriehärd (en veckas stillastående) som potentiellt dricksvatten känns inte jättekul efter den veckan.
Skrivet av DavidEk
Jag har klurat på liknande saker.

När det kommer till fisk så räknar jag med att elen går före det blir aktuellt att använda de till mat, dvs de kommer att vara döda sedan länge när det händer (filter goes poof osv).

Men vattnet kan helt klart användas, jag tänker primärt till toalettspolning osv. Även om det finns sjukt bra filter på marknaden och att man kan koka vattnet så är det rätt energikrävande och tar tid.

Så, vi har färskvatten för ca 1v om det skiter sig. Om det skulle dra ut längre än så så får man se. Men att ha 6kbm stinkande bakteriehärd (en veckas stillastående) som potentiellt dricksvatten känns inte jättekul efter den veckan.
Grejen med LifeStraw är ju att man ska kunna dricka vattnet direkt, så det är ju varken energikrävande eller tar tid.
Sen vet jag inte riktigt vad den klarar av att filtrera...

Och blir vattnet SÅ illa om fiskarna redan är borta?
Skrivet av djr83
Grejen med LifeStraw är ju att man ska kunna dricka vattnet direkt, så det är ju varken energikrävande eller tar tid.
Sen vet jag inte riktigt vad den klarar av att filtrera...

Och blir vattnet SÅ illa om fiskarna redan är borta?
Bakterierna är ju redan där och har rätt mycket näring, så det lär rätt snabbt bli otrevligt? Tänker ickeluftad bakteriesörja.

Själv har jag tittat lite på https://www.overlevnadsbutiken.se/produkter/vattenrening/vattenfilter/lifestraw-mission-5-liter.html.

Prestanda: https://cdn.abicart.com/shop/33952/art60/155472460-0ba381-LifeStraw_Mission-Filtration_Performance_Sheet.pdf

Iofs så kan man ju filtrera vattnet och sedan lägga i vattenreningstabletter också. Så kör man både filtrering och dödar det sista som ev kommer igenom.
Ja vi ev kris,
Dricker man nog gladeligen baljsoppan!!.
Men vid den ev kris vi ej hoppas på.
Kvittar det.
Minus 45 o svart som natten.
Men man blir ju ev självlysande nån dag förre de ändar.
Ja nog går det bruka.
Kommer koka garanterat!!.???
Sila genom kol, grus, sand, filtervadd och sedan koka. Lär väl fortfarande inte smaka så gott, men bättre än inget.
The first big consideration before eating aquarium fish is whether or not they have been raised to be food. There are some medications and tank treatments, including antibiotics and ammonia reducers, that can build up in the fish’s system and enter your system if you eat it. Some of these products can build up in the fish’s system for months or years, making them potentially unsafe to eat for a very long time.
If you purchase a fish from a pet store or aquatics store, then you can’t know for sure what medications and chemicals that are potentially hazardous to humans it may have already come into contact with. If you are intending to keep aquarium fish for the purpose of eating them, it’s a good idea to purchase them from someone who keeps a stock of food safe fish. Once you have your fish, make sure all tank additives and medications are labeled as safe to be used with fish intended for human consumption.

Keep in mind that fish can carry zoonotic diseases, which are diseases that can be transmitted from animals to humans. Fish, especially those raised without consideration for human consumption, may carry diseases you can get from them, even if they’ve been thoroughly cooked. These diseases can include parasitic infections, fungal infections, and bacterial infections.


What Happens if You Drink Fish Tank Water?
In most scenarios, nothing. Fish tank water contains a variety of germs, bacteria, and parasites, but nothing your immune system can’t handle. The problem comes with you having a weaker immune system, making you vulnerable to some of the microorganisms populating the tank water.

Some of these can be quite aggressive, causing fever, headaches, vomiting, etc.

And then you have the ugly part, where certain organisms can infect even healthy humans. Some examples include:

Aeromonas – This is an aggressive microorganism that thrives in dirty water and infects a variety of aquatic creatures, causing internal bleeding, among other symptoms. It can also infect humans, leading to diarrhea and blood infections, with children and immuno-compromised adults being the most vulnerable.
Mycobacterium Marinum – This bacterium is responsible for causing mycobacteriosis, infecting fish and humans alike. It transmits to humans via infected water and can cause skin infections and internal problems. It eventually goes away on its own but may require medication and even surgical interventions in more severe cases.
Salmonella – Everyone has heard of salmonella by now. This is a type of bacteria that usually spreads via consuming contaminated raw food and drinking infected water. The problem is that salmonella-infested fish show no symptoms, making it difficult to diagnose the condition. In humans, salmonella causes vomiting, abdominal cramps, fever, and even more severe symptoms in people with compromised immune systems.
Streptococcus iniae – This type of bacteria is generally deadly to fish, and it will also infect humans who mess with the infected water. The main symptom is a skin infection with minimal side effects in the long run. The disease is more dangerous towards people with weak or disabled immune systems.
Efter Mortens inlägg så står jag kvar vid akvarievatten = spola toaletten med. =)

Färskvatten i dunkar för konsumtion.
Skrivet av DavidEk
Efter Mortens inlägg så står jag kvar vid akvarievatten = spola toaletten med. =)

Färskvatten i dunkar för konsumtion.
Fast ingen tänkte väl att vattnet skulle drickas rakt upp och ner. Poängen var väl om det var ok att dricka genom LifeStraw och eventuellt kokning.
Skrivet av djr83
Fast ingen tänkte väl att vattnet skulle drickas rakt upp och ner. Poängen var väl om det var ok att dricka genom LifeStraw och eventuellt kokning.
Sant, och det kan vara kanske vara aktuellt om det gäller grymt lång tid.

Men gäller det typ en vecka eller liknande så är det en volym vatten man kan ha ståendes som man är säker på är bra. Om det drar ut 2-3 veckor eller ännu längre så kanske det kan vara aktuellt, men jag hittar nog hellre ett vattendrag i naturen och filtrerar det vattnet framför akvarievattnet.

Men det är är ju jag det. =)
Koka borde ta kål på allt däri så ja, vid kris, utan annat vatten så skulle jag nog ta till det.
Men att käka firrarna är nog inget jag skulle göra, de är för små och vill jag ha protein får jag käka myror eller nåt; det finns alternativ. Jag skulle aldrig kunna äta mina husdjur. Det blir fel för mig. Jag har tagit hand om dem och brytt mig om dem, jag har skrattat åt dem och nära att gråta ibland så det känns inte rätt.
Skrivet av EdisIvanova
Koka borde ta kål på allt däri så ja, vid kris, utan annat vatten så skulle jag nog ta till det.
Men att käka firrarna är nog inget jag skulle göra, de är för små och vill jag ha protein får jag käka myror eller nåt; det finns alternativ. Jag skulle aldrig kunna äta mina husdjur. Det blir fel för mig. Jag har tagit hand om dem och brytt mig om dem, jag har skrattat åt dem och nära att gråta ibland så det känns inte rätt.
Jag håller med angående fiskarna. Det ska mycket till innan jag skulle äta dom. Lägg till eventuell dålig smak och eventuella olämpligheter som den kan ha samlat på sig så är ju inte akvariet en första val när man inte har ätit sen frukost och kylskåpet visar sig vara tomt ?

Vattnet och en LifeStraw tror jag däremot kan vara vettigt i en kris.
Clostridium bacteria can survive in boiling water even at 100 degrees Celsius, which is its boiling point for several minutes. This is because its spores can withstand temperatures of 100 degrees Celsius.

clostridium, (genus Clostridium), any of a genus of rod-shaped, usually gram-positive bacteria, members of which are found in soil, water, and the intestinal tracts of humans and other animals. Most species grow only in the complete absence of oxygen. Dormant cells are highly resistant to heat, desiccation, and toxic chemicals and detergents. The species are variable in size. A typical species, Clostridium butyricum, ranges from 0.6 μm across by 3 to 7 μm long.

Several species of Clostridium are important causes of illness in humans and other animals. C. botulinum is the causative agent of botulism, which results from eating improperly sterilized canned foods that have become contaminated with the botulinum toxin or which sometimes occurs as a wound infection. Toxins produced by C. botulinum are the most potent poisons known. The toxin of C. tetani causes tetanus when introduced into damaged or dead tissue. C. perfringens, C. novyi, and C. septicum can cause gangrene in humans. C. perfringens is also a source of foodborne illness, occurring on raw meat and poultry. Other forms of acute clostridial infection commonly occur in livestock and waterfowl.

Abstract
Four hundred and twenty intestinal content samples (not including intestinal tissues) of freshwater fishes (60 silver carps, 100 carps, 100 crucian carps, 60 catfishes and 100 zaieuws) caught from one water reservoir were examined bacteriologically for the occurrence of C. perfringens. Isolates were examined by polymerase chain reaction (PCR) for genes encoding the four lethal toxins (alpha, beta, epsilon and iota) for classification into toxin types and for genes encoding enterotoxin and the novel beta2 toxin for further subclassification. C. perfringens could be isolated in 75 intestinal contents samples (17.9%) from freshwater fish including: 13 silver carps, 2 carps, 12 crucian carps, 40 zaieuws, and 8 catfishes. In 75 isolates, 58 strains (77.3%) were C. perfringens toxin type C (alpha and beta toxin positive), 13 strains (17.3%) were toxin type A (alpha toxin positive) and 4 strains (5.3%) were toxin type B (alpha, beta and epsilon toxin positive).
Skrivet av MortenSørensen
Clostridium bacteria can survive in boiling water even at 100 degrees Celsius, which is its boiling point for several minutes. This is because its spores can withstand temperatures of 100 degrees Celsius.

clostridium, (genus Clostridium), any of a genus of rod-shaped, usually gram-positive bacteria, members of which are found in soil, water, and the intestinal tracts of humans and other animals. Most species grow only in the complete absence of oxygen. Dormant cells are highly resistant to heat, desiccation, and toxic chemicals and detergents. The species are variable in size. A typical species, Clostridium butyricum, ranges from 0.6 μm across by 3 to 7 μm long.

Several species of Clostridium are important causes of illness in humans and other animals. C. botulinum is the causative agent of botulism, which results from eating improperly sterilized canned foods that have become contaminated with the botulinum toxin or which sometimes occurs as a wound infection. Toxins produced by C. botulinum are the most potent poisons known. The toxin of C. tetani causes tetanus when introduced into damaged or dead tissue. C. perfringens, C. novyi, and C. septicum can cause gangrene in humans. C. perfringens is also a source of foodborne illness, occurring on raw meat and poultry. Other forms of acute clostridial infection commonly occur in livestock and waterfowl.

Abstract
Four hundred and twenty intestinal content samples (not including intestinal tissues) of freshwater fishes (60 silver carps, 100 carps, 100 crucian carps, 60 catfishes and 100 zaieuws) caught from one water reservoir were examined bacteriologically for the occurrence of C. perfringens. Isolates were examined by polymerase chain reaction (PCR) for genes encoding the four lethal toxins (alpha, beta, epsilon and iota) for classification into toxin types and for genes encoding enterotoxin and the novel beta2 toxin for further subclassification. C. perfringens could be isolated in 75 intestinal contents samples (17.9%) from freshwater fish including: 13 silver carps, 2 carps, 12 crucian carps, 40 zaieuws, and 8 catfishes. In 75 isolates, 58 strains (77.3%) were C. perfringens toxin type C (alpha and beta toxin positive), 13 strains (17.3%) were toxin type A (alpha toxin positive) and 4 strains (5.3%) were toxin type B (alpha, beta and epsilon toxin positive).
LifeStraw borde filtrera ut det där eftersom filtret tar partiklar ner till 0.2 μm.
Skrivet av djr83
LifeStraw borde filtrera ut det där eftersom filtret tar partiklar ner till 0.2 μm.
mycket møjligt. vet inte hva eller hur lifestraw inneholdar eller fungerar. men slik jag forstår måste clorin dioxid tabletter anvendas correct for at gjøra vatnet trygt å drikka. https://www.cdc.gov/healthywater/emergency/making-water-safe.html
Skrivet av MortenSørensen
Clostridium bacteria can survive in boiling water even at 100 degrees Celsius, which is its boiling point for several minutes. This is because its spores can withstand temperatures of 100 degrees Celsius.

clostridium, (genus Clostridium), any of a genus of rod-shaped, usually gram-positive bacteria, members of which are found in soil, water, and the intestinal tracts of humans and other animals. Most species grow only in the complete absence of oxygen. Dormant cells are highly resistant to heat, desiccation, and toxic chemicals and detergents. The species are variable in size. A typical species, Clostridium butyricum, ranges from 0.6 μm across by 3 to 7 μm long.

Several species of Clostridium are important causes of illness in humans and other animals. C. botulinum is the causative agent of botulism, which results from eating improperly sterilized canned foods that have become contaminated with the botulinum toxin or which sometimes occurs as a wound infection. Toxins produced by C. botulinum are the most potent poisons known. The toxin of C. tetani causes tetanus when introduced into damaged or dead tissue. C. perfringens, C. novyi, and C. septicum can cause gangrene in humans. C. perfringens is also a source of foodborne illness, occurring on raw meat and poultry. Other forms of acute clostridial infection commonly occur in livestock and waterfowl.

Abstract
Four hundred and twenty intestinal content samples (not including intestinal tissues) of freshwater fishes (60 silver carps, 100 carps, 100 crucian carps, 60 catfishes and 100 zaieuws) caught from one water reservoir were examined bacteriologically for the occurrence of C. perfringens. Isolates were examined by polymerase chain reaction (PCR) for genes encoding the four lethal toxins (alpha, beta, epsilon and iota) for classification into toxin types and for genes encoding enterotoxin and the novel beta2 toxin for further subclassification. C. perfringens could be isolated in 75 intestinal contents samples (17.9%) from freshwater fish including: 13 silver carps, 2 carps, 12 crucian carps, 40 zaieuws, and 8 catfishes. In 75 isolates, 58 strains (77.3%) were C. perfringens toxin type C (alpha and beta toxin positive), 13 strains (17.3%) were toxin type A (alpha toxin positive) and 4 strains (5.3%) were toxin type B (alpha, beta and epsilon toxin positive).
Men de borde nog inte finnas där om de flesta lever i en miljö där det inte finns syre alls. Eller tänker jag fel där?
Skrivet av EdisIvanova
Men de borde nog inte finnas där om de flesta lever i en miljö där det inte finns syre alls. Eller tänker jag fel där?
om du tenker fel eller inte kan jag inte svara på. Jag tenker at stor mengd vatn even med mycket vannbyttar hvor levende organismer har sitt hem kan man aldrig vara seker på hva inneholder. Spesiellt hvis man brukar eksempelvis seachem prime entan til declorifiserande ved mellomlagring av vatn eller holde NO3 nede i burken. Så har man i andra fiskar som kanskje har sykdommar man inte kan se, medisiner av alla slag og eller typ avfall som ligger i vatnet. Jag er absolutt ingen vatn ekspert på noen måt , men jag vet at dom flesta vatn filtrerings "system" som finnas inte er nok alene. Det er grunn til at f.eks spesiall soldatar, naturvandrare och lign. Brukar tablettar inneholdande clorin som prioritet ved bruk til gjøra om allt vatn even elvar uppe i fjellet drikkbart.
Om burken hadde varit tom for allt levande och med lite sirkulasjon hadde det varit perfekt men om selva burken fungerar som sitt eget økosystem som holdes intakt av bioligisk bakterie kultur, vatnbehandlings kjemikalier och fisk som gir uante avfallstoffar ville jag nok tatt 1 glass og inte drukket up hele burken ? Mina innslag øver var bara korta motargumenter for at man skal tro at akvarievatn raskt kan bli ufarlig at drikka.
Ja det är konstigt att det ens bor/lever människor i t.ex afrika när man läser den här tråden.? Som druckit skitigt vatten i 1000-tals år. Då är nog vårat akvarievatten mer safe att dricka än en halvt uttorkad pöl i Afrika.
Koka först och sen en vattenringstablett i lifestraw flaskan kommer man nog rätt långt på. Och skulle man ha otur att bli dålig så har man ju ett bra lager med spolvatten?
För min egen del skulle jag nog sikta på att knalla iväg till närmsta vattendrag/bäck eventuellt sjö med min lifestraw för att få tag på dricksvatten.
1/2
Det verkar som att det är problem med live-notiserna så de avaktiveras tillfälligt.